Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Condoleren - Condoleance Monuta

Condoleren

Condoleren is het betuigen van medeleven na een overlijden. Hiermee laat u de nabestaanden weten dat u  aan ze denkt en met ze meeleeft. Condoleren betekent dan ook letterlijk 'deelname' of 'rouwbeklag'. 

Het condoleren van nabestaanden na een overlijden kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een kaartje met een persoonlijke boodschap of een telefoontje om de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Tegenwoordig wordt zelfs social media gebruikt om nabestaanden te condoleren. De meest voorkomende manier van condoleren is persoonlijk bij een begrafenisplechtigheid of crematie. 

Wanneer
condoleren

Er zijn een aantal momenten waarop u een nabestaande kunt condoleren:

  • Na het overlijden, in de periode voor de uitvaart
  • Op een condoleance
  • Tijdens de uitvaart

Wat zeg je als iemand
overleden is?

Wat zeg je bij een condoleance? Is sterkte wensen met het overlijden gepast of zegt u iets persoonlijks? Als u mensen niet goed kent, is de zin ‘gecondoleerd met uw verlies' waarschijnlijk de beste optie of u geeft vooraf aan uw condoleance kort aan wie u bent en waar u de overledene van kent. Na het overlijden van een dierbare doet een persoonlijk woord een nabestaande vaak goed. Ook met een omhelzing of handdruk kunt u uw medeleven uitdrukken. 

Een uitvaart na een overlijden is een verdrietige aangelegenheid, maar ondanks dat vaak ook een beetje een reünie. Mensen die elkaar lang niet hebben gezien, komen elkaar tegen en willen een praatje maken. Volgens de regels is het gepast om te wachten tot na het condoleren. Het is goed om daarbij rekening te houden met de nabestaanden. Luidruchtig lachen en kletsen kan bijvoorbeeld door hen vervelend worden gevonden

Afbeelding
Schriftelijk condoleren - Condoleren Monuta

Schriftelijk
condoleren

Als u niet in de gelegenheid bent om  iemand persoonlijk te condoleren dan kunt u ook iemand condoleren via een kaartje. Het meest wordt hierbij gekozen voor een kaartje met een persoonlijk geschreven boodschap. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een korte zin zoals: Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. Als u liever niet zelf een tekst bedenkt kunt u ook kiezen voor een kort gedicht. 

Iemand condoleren
via Whatsapp

Iemand condoleren via WhatsApp kan door een respectvolle en meelevende boodschap te sturen. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen:

  1. Begin met een gepaste begroeting: Start uw bericht met een beleefde begroeting, zoals "Beste [naam]" of "Hallo [naam]."
  2. Uit uw medeleven: Laat de persoon weten dat u meeleeft met zijn of haar verlies. U kunt bijvoorbeeld zeggen: "Het spijt me diep om te horen van het verlies van [naam van de overledene]."
  3. Deel uw herinneringen: Als u goede herinneringen hebt aan de overledene, kunt u die delen om troost te bieden. Bijvoorbeeld: "Ik herinner me nog toen we samen [een speciale herinnering] hadden."
  4. Bied steun aan: Laat de persoon weten dat u er bent om te helpen als ze behoefte hebben aan een luisterend oor, hulp bij praktische zaken, of gewoon iemand om mee te praten. U kunt zeggen: "Als er iets is waar ik bij kan helpen, aarzel dan niet om het me te laten weten."
  5. Eindig met sympathie: Sluit af met een bemoedigende boodschap, zoals "Mijn gedachten zijn bij jou en jouw familie in deze moeilijke tijd."
  6. Onderteken met uw naam: Sluit af met uw naam om de boodschap persoonlijk te maken.

Houd in gedachten dat het belangrijk is om respectvol en empathisch te zijn in uw bericht en rekening te houden met de gevoelens van de persoon die rouwt. Vermijd het sturen van clichés en blijf oprecht in uw medeleven.

Achteraf
condoleren

Het kan gebeuren dat je pas na de uitvaart hoort dat iemand is overleden. Ook dan is het nog gepast om een kaartje te sturen om te condoleren of bijvoorbeeld even te bellen. Het maakt niet uit dat je wat later bent. Dat zal niemand je kwalijk nemen. Juist na de uitvaart kan het voor nabestaande nog fijn zijn als ze extra steun ontvangen. 

Blog: Hoe condoleer je
iemand in het Engels?

Als je iemand wilt condoleren kan het soms lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Zeker als u iemand wilt condoleren in het Engels. Want wat zeg je nou als iemand overleden is in het Engels?

Lees blog

Veelgestelde vragen over condoleren

Condoleren

Kun je iemand condoleren via whatsapp?

Ja  dit kan zeker. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het voordeel hiervan is ook dat u meteen iemand een berichtje kunt sturen. Het is wel belangrijk om goed na te denken hoe u uw woorden formuleert.  Als u niet goed weet wat u moet zeggen kunt u het berichtje ook kort houden. Bijvoorbeeld: Veel sterkte met een hartje. Of gecondoleerd met je verlies. 

Hoe kunt u iemand condoleren via WhatsApp?

Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte. U kunt de zin ook afsluiten met een hartje. 

Wat zegt u als iemand is overleden?

Het kan soms moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden bij een condoleance. U kunt iemand condoleren of bijvoorbeeld sterkte wensen.  Als u mensen niet goed kent, is de zin ‘gecondoleerd met uw verlies' waarschijnlijk de beste optie of u geeft vooraf aan uw condoleance kort aan wie u bent en waar u de overledene van kent. Na het overlijden van een dierbare doet een persoonlijk woord een nabestaande vaak goed. 

Hoe condoleer je iemand?

Het condoleren van nabestaanden na een overlijden kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een kaartje met een persoonlijke boodschap of een telefoontje om de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Tegenwoordig wordt zelfs social media gebruikt om nabestaanden te condoleren. De meest voorkomende manier van condoleren is persoonlijk bij een begrafenisplechtigheid of crematie.

Tot wanneer condoleren?

Aan condoleren zit geen tijdslimiet. Soms hoor je pas na de uitvaart dat iemand overleden is. Ook dan kunt u achteraf nog iemand condoleren via een berichtje of kaart. Het kan juist fijn zijn als iemand na een tijdje nog aan je denkt. Verdriet gaat tenslotte niet zomaar over en het is altijd fijn om steun te ontvangen. 

Wie moet je condoleren?

Tijdens een condoleance is het gebruikelijk dat de familie zich naast elkaar opstelt. Degene die het dichts bij de overledene staat, is de eerste van de rij. De aanwezigen kunnen dan in een rij langs de familie lopen en deze kort condoleren. Het is niet de bedoeling dat u uitgebreid herinneringen ophaalt tijdens een condoleance. Er is vaak maar kort tijd voor iedereen om te condoleren. 

Keurmerk uitvaartzorg