Condoleren vanuit de auto

Er is de afgelopen tijd iets nieuws ontstaan: de drive through condoleance. Hiermee kunnen nabestaanden en belangstellenden toch op een persoonlijke manier afscheid nemen van de overledene.

 

Adrienne Klein-Zoutendijk legt uit: “Bij een drive through wordt de kist buiten neergezet en kunnen directe nabestaanden, maar ook familieleden, buren, vrienden en collega’s met hun auto langs de kist rijden. Ook kunnen belangstellenden vanuit de auto een bloem leggen of een kaart achterlaten.” Een van de nabestaanden die van demogelijkheid gebruikmaakte, is Marijke van den Berg, na het overlijden van haarvader, Ko van den Berg (80). Marijke: “Mijnvader was echt een bekende in Vlissingen. Hij heeft jarenlang een autoschadebedrijf gerund en kende daardoor ontzettend veel mensen”, aldus Marijke. “Daarnaast kon je mijn vader het beste omschrijven als een man die van het leven hield, een echte bourgondiër, altijd in voor een gezellig hapje, drankje en muziekje. De vraag was dan ook: ‘Hoe gaan we in deze tijden een uitvaart regelen die hij verdient?’ Adrienne kwam toen met het idee om een drive through te houden. Onze eerste reactie was: ‘Wat is dat?’ maar meteen daarna hebben we enthousiast gereageerd: ‘Ja, doen we!’”

 

Oude foto’s en herinneringen

De reacties die we op deze bijzondere condoleance hebben ontvangen zijn overweldigend. We hebben meer dan300 kaarten gekregen, waar ook veel briefjes bij zaten met oude foto’s en herinneringen over mijn vader. Mijn moeder is ze nog steeds aan het lezen. Ze heeft dit echt enorm gewaardeerd. Naast de drive through hebben we ook een livestream georganiseerd, dat vond ikzelf een fijne gedachte. Op deze manier konden toch veel belangstellenden afscheid van hem nemen en er voor ons gevoel bij aanwezig zijn. We hebben zelfs met de mensen die thuis via de livestream meekeken, kunnen proosten. Zij zaten al met een glaasje klaar. We hebben daarop veel fijne reacties gekregen. Iedereen heeft het als erg mooi en indrukwekkend ervaren. Daar doe je het voor.”

 

Goed gevoel

“In andere tijden hadden we in een zaal gezeten met een krentenbol en een kopkoffie, maar dit afscheid deed daar absoluut niet voor onder. Bij de uitvaart zelf hadden we onze naasten om ons heen. Het aantal had meer mogen zijn, maar zoals het is gegaan zijn wij er dik tevreden over. We hebben er allemaal een goedgevoel aan overgehouden”, zegt Marijke.  Monuta maakt inmiddels op meer dan twintig locaties verspreid over Nederland drive through condoleances mogelijk.

 

Artikel verschenen in 'Bij Monuta'
Foto van Gwendolyn Pieters Afscheidsfotografie