Meer dan alleen een uitvaart

Een bijzonder afscheid. Je kunt je er op voorbereiden. De uitvaartverzorgers van Monuta staan dag en nacht voor je klaar. Ook als iemand niet of elders verzekerd was. Maar wat zijn de eerste stappen die je zelf neemt na een overlijden van een dierbare en wat kan de uitvaartverzorger betekenen? We zetten het op een rij. 

Na een overlijden moet als eerste de huisarts gebeld worden. Deze stelt een verklaring van overlijden op. Is iemand in het ziekenhuis of een zorgcentrum overleden? Dan neemt het personeel contact op met de arts. Daarna schakel je de uitvaartverzorger in. De uitvaartverzorger van Monuta helpt met alles wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart en komt naar je toe om alle wensen te bespreken.

Monuta kan altijd de uitvaart verzorgen

Voordat de uitvaartverzorger er is, is het handig om na te gaan of de overledene een uitvaartverzekering had en of er uitvaartwensen zijn vastgelegd. Kijk ook of er een testament, wilsbeschikking of donorcodicil is. Goed om te weten: Monuta kan altijd de uitvaart verzorgen. Ook als iemand niet of ergens anders verzekerd was. Daarnaast kun je alvast de kleding voor jouw overleden dierbare klaarleggen en een adressenlijst maken. 

Het eerste gesprek

De uitvaartverzorger zal alle praktische zaken uit handen nemen zodat jij je kunt richten op het laatste afscheid. Tijdens het eerste gesprek worden alle wensen besproken en krijgt de uitvaartverzorger een beeld bij hoe de overledene in het leven stond en waar hij of zij van hield. De uitvaartverzorger neemt niet alleen de praktische zaken uit handen, zoals bijvoorbeeld het doen van aangifte van overlijden bij de gemeente, maar denkt ook mee met het vormgeven van de laatste wensen.  

Alles voor een persoonlijk afscheid

De Monuta uitvaartverzorger komt zelf uit de regio en is daarom bekend met alle lokale mogelijkheden, zoals lokale gebruiken, tradities en afscheidslocaties. Denk bijvoorbeeld aan een condoleance in het favoriete restaurant of stamkroeg van de overledene. Of in plaats van een rouwauto een uitvaartbus of een motor met zijspan voor een echte motorliefhebber. Wat betreft de catering is er veel mogelijk. Naast de traditionele koffie met cake, kun je er ook voor kiezen het lievelingseten of -drinken van de overledene (laten) serveren.

Spreek wensen uit

Alles wat er bij een uitvaart komt kijken kan de uitvaartverzorger voor u regelen. Wil je zelf bepaalde dingen doen, dan kan dat natuurlijk ook. Dit kan helpen bij het verwerken van het verlies. Steeds vaker worden nabestaanden betrokken bij bijvoorbeeld de laatste verzorging. Denk hierbij aan helpen bij het geven van de laatste zorg zoals het wassen en aankleden van jouw overleden dierbare. Of wil je er misschien alleen bij aanwezig zijn? Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld met andere nabestaanden de uitvaartkist zelf te dragen in plaats van dit door professionele dragers te laten doen. Bespreek daarom altijd alle wensen, de uitvaartverzorger legt graag alle mogelijkheden uit.  

Meer weten?

In onze checklist lees je wat je nog meer kunt doen en wat de uitvaartverzorger voor jou kan regelen. Wil je meer weten over wat de uitvaartverzorger kan betekenen? Of wil je dat Monuta je helpt bij het regelen van een uitvaart? Neem vrijblijvend contact op . Voor het melden van een overlijden is Monuta dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend. 

Download de checklist