Op grote afstand maar toch dichtbij

Medewerkers van Monuta vertellen over de dingen die zij meemaken in hun bijzondere werkomgeving. Vandaag is Leo Boermans aan het woord, uitvaartondernemer bij Monuta Leo Boermans.

Het is maandagochtend als de telefoon gaat. Een wanhopige vrouwenstem vertelt mij dat haar moeder is overleden. Ze zat op de bank en had plotseling haar leven losgelaten. De verzorgster van de thuiszorgorganisatie had haar gevonden.

Dochter Janny was op dat moment zelf op vakantie in het buitenland. Ik kende haar al. Een paar jaar geleden had ik de uitvaart van haar vader verzorgd. “En nu?” vraagt ze me in paniek tijdens ons telefoongesprek. Ze weet niet wat ze moet doen en kan ook niet meteen een terugvlucht boeken. Ik stel haar gerust en geef aan dat ik haar moeder de zorg geef die zij voor zich ziet. 

Laatste verzorging

Net zoals bij haar vader, wil Janny heel graag zelf de laatste verzorging van haar moeder verzorgen. Helaas kan dit niet omdat ze niet op tijd terug in Nederland is. Ik besluit daarom een skype verbinding op te zetten, wat Janny een perfect idee vindt. Samen zoeken we kleding uit, geeft ze mij precies aan hoe het kapsel van haar moeder altijd was en leg ik haar op bed. Op deze manier kan Janny toch een beetje meehelpen met het laatste stukje zorg voor haar moeder. 

Met betraande ogen

Terug in Nederland, komt Janny meteen bij haar moeder kijken. Ze kijkt me met betraande ogen aan en zegt: “Het heeft mij erg goed gedaan hoe we samen de laatste verzorging hebben gedaan”. Ze knuffelt mij en ik merk dat het mij diep raakt. Het is voor mij een kleine moeite om op deze manier de familie bij te staan. Maar het raakt mij iedere keer weer als ik de juiste snaar heb weten te raken. Het geeft mij veel kracht en energie, waarmee ik dit vak nog lang uit kan blijven oefenen. 

Vragen over het afscheid

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden rondom afscheid nemen en wat u hierin zelf kunt doen? Neemt u dan gerust contact op. De uitvaartverzorger kan vooraf in een persoonlijk voorgesprek de mogelijkheden rondom een afscheid bespreken en uitvaartwensen alvast vastleggen.  

*De naam ‘Janny’ in deze column is fictief.