Op weg naar een nieuw avontuur

Het is zondagavond als ik word gebeld. “Herma, ik heb je hulp nodig. Mam is overleden. Zou je vanavond nog langs kunnen komen? Dan kunnen mijn zussen ook kennis met je maken.”

De natuur

Ik word ontvangen in een huiskamer vol familie en ik voel het verdriet, maar ook berusting. “Het is goed zo. Mama heeft rust. Ze was altijd op zoek naar een nieuw avontuur totdat haar lichaam het niet meer aankon”, vertelt de dochter. “En mam hield heer erg van de natuur en bloemen”, vult ze aan. Ik stel daarom voor om het afscheid buiten te laten plaatsvinden in de tuin waar ze zo van hield en waar haar geliefde bloemen nog volop in bloei staan.

Warm en liefdevol

Op de dag van de uitvaart was het prachtig weer. Samen met de familie hebben we een mooie opstelling gemaakt met veel kaarsen, bloemen en foto’s om de uitvaartkist heen. De familie en vrienden zitten er omheen. Het voelt allemaal heel warm en liefdevol aan.

Witte vlinder

Terwijl haar kinderen herinneringen delen en haar lievelingsmuziek klinkt, zien we plotseling een mooie witte vlinder om de kist heen vliegen. Ze rust even op de met veldbloemen bedekte kist en vliegt weer rustig verder. De jongste kleindochter begint te zwaaien en zegt: ”oma komt nog even goedendag zeggen. Daar gaat ze weer. Op weg naar een nieuw avontuur”. Iedereen is even stil, en begint vervolgens ook te zwaaien naar de witte vlinder.

Bijzonder moment

Aan het einde van afscheid begeleid ik hun moeder, zonder de familie, naar het crematorium. Wanneer ik later weer terugkom in de tuin van de familie, waar iedereen aan lange tafels zit te lunchen, heeft iedereen het over het bijzondere moment van de witte vlinder.

Iedereen neemt afscheid op zijn eigen manier. Voor iedereen is er een passend afscheid. Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via 0252 – 769 156.