Uitvaartwensen vastleggen: wat zijn de mogelijkheden?

Elke dag maken we keuzes in ons leven die meestal bij ons passen. Maar staan we wel eens stil bij de keuzes voor na ons leven? Wanneer je jouw uitvaartwensen vastlegt weet je dat het afscheid wordt vormgegeven zoals jij dit wilt. Daarnaast geeft het nabestaanden rust wanneer ze niet over bepaalde wensen hoeven na te denken. Maar welke wensen kun je allemaal vastleggen? Wij zetten er een aantal op een rij.

Begraven of cremeren?

Eén van de eerste keuzes na een overlijden, is de keuze voor een begrafenis of een crematie. Maar wist je dat er ook mensen zijn die er voor kiezen om hun lichaam na overlijden aan de wetenschap ter beschikking te stellen? 

Opbaren. Thuis, in het uitvaartcentrum, of ergens anders?

Opbaren kan in een uitvaartcentrum, thuis of op andere plekken zoals een kerk of clubhuis. Tegenwoordig hebben veel uitvaartcentra 24-uurs kamers. De nabestaanden hebben dan met een eigen sleutel 24 uur per dag toegang tot de kamer en kunnen zo op elk gewenst moment afscheid nemen. Er zijn ook mensen die absoluut niet opgebaard willen worden. Ook dat kan je vastleggen in jouw uitvaartwensen.     

Uitvaartkist

Kies je voor een kist van gefineerd spaanplaat of een massief houten kist? Er wordt ook steeds vaker gekozen voor milieuvriendelijke grafkisten. Wist je dat het zelfs mogelijk is jouw eigen kist te maken? Je kunt bijvoorbeeld zelf of met jouw naasten de kist beschilderen of beplakken en deze op die manier persoonlijk maken. 

Rouwkaart

Vroeger hadden rouwkaarten alleen een grijs of zwart kader, maar tegenwoordig is er veel meer mogelijk. Denk aan het gebruik van een mooie foto of een persoonlijk gedicht. Je kunt ook de hele rouwkaart zelf ontwerpen. Al deze wensen kan je al vastleggen in jouw uitvaartwensen. 

Bloemen

Nederlanders geven elkaar bloemen op de meest uiteenlopende gelegenheden, zoals op verjaardagen, op Valentijnsdag, als bedankje maar ook op uitvaarten. Heb jij een voorkeur voor een bepaalde bloem op jouw uitvaart? Of heb je er juist helemaal niks mee? 

Vervoer

De meest gangbare kleuren voor een rouwauto zijn zwart en zilvergrijs. Maar denk ook eens aan andere soorten van vervoer, zoals een rouwbus, boot, fiets of misschien wel een rouwkoets met paarden. 

Locatie en catering

Het afscheid hoeft niet in een uitvaartcentrum plaats te vinden. Als er een plek is waar je graag komt, kun je dit aan de nabestaanden laten weten. Denk bijvoorbeeld aan een favoriet restaurant, café of sportclub. Ook hoef je na afloop niet te kiezen voor koffie en cake, maar is een borrel, high tea of zelfs sushi ook mogelijk. 

Muziek

Over het algemeen worden er drie of vier nummers afgespeeld tijdens de afscheidsdienst, tussen de toespraken door. Muziek roept herinneringen op en het kan nabestaanden troost bieden bij de verwerking van het verlies. Maar het is ook mogelijk om een live band in te huren, of meer nummers te laten horen. En wil je misschien een eigen speech laten voordragen tijdens het afscheid? Dan kan dat ook.  

Welke wensen laat je over aan de nabestaanden?

Natuurlijk hoef je niet voor elk onderdeel van de uitvaart uitgesproken wensen te hebben. Misschien wil je bepaalde keuzes juist aan je naasten overlaten of weet je sommige keuzes op dit moment nog niet te maken. Geef dit dan ook aan in jouw uitvaartwensen. 

Uitvaartwensen online vastleggen

Wil je weten welke wensen je nog meer kunt vastleggen? Bij Monuta kun je eenvoudig  uitvaartwensen online vastleggen, ook als je ergens anders verzekerd bent. In Monuta Uitvaartwensen helpen we je stap voor stap door de verschillende mogelijkheden en keuzes tijdens een uitvaart. Zijn je wensen veranderd? Je kunt ze eenvoudig weer aanpassen.

Uitvaartwensen vastleggen