Vijf manieren om een dierbare te herdenken

De dagen worden langer, de nachten worden korter. De maand december staat vaak in het teken van de feestdagen en samenzijn met vrienden en familie. Wanneer je een dierbare hebt verloren kan het gemis deze dagen extra moeilijk maken. We geven vijf manieren om een dierbare te herdenken. 

Deel het verdriet

Breng tijd door met de dierbaren om je heen en deel samen het verdriet en gemis, maar haal samen ook mooie herinneringen aan vroeger op. Een overleden dierbare herdenken kan door er samen over te praten, maar pak er ook eens oude fotoboeken bij of bekijk video’s van vroeger terug.  

Herbeleven

Luister naar de lievelingsmuziek van jouw overleden dierbare. Lees zijn of haar favoriete boek of kook het lievelingseten. Door een moment opnieuw te beleven of tradities voort te zetten, ben je weer even dicht bij degene die je mist. 

Zoek het op

Bezoek het graf of ga naar de plek waar de as is verstrooid. Het kan een fijn gevoel geven om letterlijk dicht bij jouw dierbare te zijn en hem of haar hier te herdenken. Je kunt ook naar het restaurant of park gaan waar jullie samen vaak kwamen.

Speciaal plekje

Steek een kaarsje aan voor jouw dierbare of richt een speciaal hoekje in huis in waar je hem of haar kunt herdenken. Richt deze bijvoorbeeld in met foto’s, bloemen, een kaars en andere persoonlijke spullen, zoals het lievelingsgeurtje van de overledene. Op die manier kun je je op elk moment even terugtrekken, een kaarsje branden en jouw dierbare herdenken. 

Sterrenhemel

Op sterrenhemel.nl plaats je een ster ter herinnering aan jouw overleden dierbare. De ster wordt vervolgens aan de digitale Sterrenhemel geplaatst. Hiermee bieden we een plek om een herinnering aan jouw dierbare te maken. Je kunt een foto toevoegen en de ster een persoonlijke boodschap meegeven. De ster kun je altijd terugvinden door de naam van jouw overleden dierbare in de zoekbalk in te vullen. 

Meer weten?

Uit ervaring weten we hoe moeilijk de periode na een overlijden kan zijn. Wil je meer informatie over het verwerken van het verlies van een dierbare? Je leest meer op:

Rouwverwerking