Een stormachtige dag met een lichtpuntje

“Ze had een turbulent leven en ze is op een turbulente manier gegaan”, de dochter kijkt mij weemoedig aan als ze vertelt over het overlijden van haar moeder. “Maar gelukkig zag ze ondanks haar zware kijk op het leven ook vaak nog lichtpuntjes. En het is fijn om vast te houden aan de gedachte dat ze ook die positieve dingen in het leven nog zag.”

De uitvaart van de vrouw verzorg ik samen met de kinderen. Ze geven aan dat ze geen idee hebben hoeveel mensen ze kunnen verwachten. Moeder is al oud en ook de manier waarop ze in het leven stond was niet altijd voor iedereen makkelijk om mee om te gaan.

Gedachtes over het leven

Op de dag van de uitvaart geldt code rood. Een storm raast door het land. De dochter belt om te vragen of de uitvaart door gaat, want er wordt geadviseerd om de deur niet uit te gaan. Ik geef aan dat ik nog nooit heb meegemaakt dat een uitvaart niet door gaat door weersomstandigheden. “Het lijkt wel alsof onze moeder met deze storm nog even haar gedachtes over haar leven met ons wil delen.” zegt de dochter.

Veel geliefder dan gedacht

Die middag komen de kinderen aan bij het uitvaartcentrum. Ze geven nogmaals aan weinig bezoek te verwachten. Vanwege het weer, maar ook hun moeder was er altijd van overtuigd dat er niet veel mensen naar haar uitvaart zouden komen. Maar hun gedachte verdwijnt snel als ze plaatsnemen in de aula en de ruimte zien volstromen met zeker honderd bezoekers die afscheid willen nemen van hun moeder. De kinderen kijken elkaar verbaasd aan en er verschijnt een ontroerende blik in hun ogen. Ineens beseffen ze dat hun moeder veel geliefder was dan zij ooit zelf had gedacht.

Zonnige kant omarmen

De dienst is warm en informeel. Met mooie muziekstukken en persoonlijke verhalen die liefdevol door de kinderen worden verteld. Tijdens de dienst verandert het onstuimige weer langzaam in een rustige wind. Tegen het einde van de dienst wint de zon het van de wolken en dringen haar zonnestralen voorzichtig de aula in. Het lijkt of de code rood van vandaag zo heeft moeten zijn. Moeder stond stormachtig in het leven. Maar als blijkt dat er zoveel mensen afscheid van haar willen nemen, omarmt ze de positieve en zonnige kant van haar dood. Ze ziet het lichtpuntje in haar leven. En dat lichtpuntje blijkt ze eigenlijk gewoon altijd zelf te zijn geweest.

Ieder neemt afscheid op zijn eigen manier. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met mij op  via 0318 - 41 46 20 of kijk op www.monutahofrust.nl.