Afscheid nemen en rouwen onder bijzondere omstandigheden. Hoe doe je dat?

Op dit moment leven we in een wereld die volledig op z’n kop staat. We weten niet voor hoelang nog. Wat een bizarre tijd voor al die families die nu afscheid moeten nemen van hun dierbaren. De strenge opgelegde regels zijn er voor ie- ders veiligheid maar toch, we willen zo graag meer voor elkaar betekenen.

 

Niet betrokken mogen zijn bij de laatste verzorging, aanwezigheid van maar 30 personen, geen condoleanceregister, af- stand houden van elkaar en geen knuffel of hand mogen geven. Het zijn maar een paar voorbeelden van de regels die nu gelden. Door extra goed te luisteren naar wat een familie mij vertelt over hun dierbare, probeer ik met de weinige middelen die nu voor handen zijn, een zo persoonlijk mogelijk afscheid voor te bereiden.

 

Hoe geven we op dit moment toch vorm aan een afscheid? En het zit hem juist nu in de kleine dingen. Een familie die op hun rouwkaart een vergeet-me-nietje heeft afgebeeld, wordt door mij opgepikt en bij afloop van de dienst krijgen alle aanwezigen een potje met vergeet-me-niet-zaadjes mee naar huis. Een toepasselijk persoonlijk aandenken aan de uitvaart. 

 

Een wielrenner in hart en nieren wordt door zijn fietsmaten uitgeleide gedaan. Zij fietsen een stukje langs de rouwauto mee, terwijl de familie achterblijft en de stoet uitzwaait. Het achtergebleven hondje van meneer dat aanwezig mag zijn tijdens het afscheidsbezoek en op die manier ook afscheid neemt van zijn baasje. Het zijn maar paar voorbeelden. 

 

Afscheid nemen kan maar één keer, en ik hoop dan ook uit het diepst van mijn hart, dat ik een klein steentje heb kunnen bijdragen aan een passend afscheid. Voor de nabestaanden erg belangrijk om verder te moeten in hun verwerking van rouw en verdriet. Ik wens dan ook alle families die in deze tijd een dierbare hebben verloren heel veel kracht toe. Laten we er zijn voor elkaar, elkaar ondersteunen daar waar we kunnen.

Artikel zoals geplaatst in Ons Mierlo-Hout en de Brandevoorter: nr. 4 mei 2020