Actueel

I love you

De afgelopen weken volgde de ene verandering de ander razendsnel op. Wat zijn er veel zorgen wereldwijd. Het coronavirus houdt vele landen, waaronder ons eigen land, in de ban. Het is niet langer ‘zomaar’ een ziekte ver weg. Het is een reële dreiging geworden; ook in onze eigen regio. Het coronavirus houdt ons allemaal bezig, want inmiddels hebben wij in Nederland, net als zovele andere landen, te maken met steeds meer maatregelen. Maatregelen die een enorme impact hebben op onze dagelijkse werkzaamheden. Het vraagt om regelmatig nieuwe aanpassingen en flexibiliteit van iedereen.

Opdat wij nooit vergeten

Opnieuw ligt er bijna een jaar achter ons. Een jaar waarin ik mensen mocht ontmoeten en begeleiden bij een afscheid van een geliefde. Ook dit afgelopen jaar waren er families die mij voor de tweede of derde keer benaderden om hen bij te staan. Ik denk in het bijzonder terug aan een gezin, dat dit jaar hun vader en enkele maanden later ook hun moeder moest loslaten. Plotseling ben je als kinderen wees, wat een verdriet.

De jas die mij het beste past.

Al op jonge leeftijd raakte ik geïntrigeerd door rouw en volgauto´s; bewonderde ik de uitvaartleider in jacquet en zijn hoge hoed. Toen al wist ik dat ik later in de uitvaartzorg wilde gaan werken. Het voelde als een roeping en toen het uiteindelijk zover was, deed ik ervaring op met alle aspecten binnen de uitvaartbranche. Inmiddels ben ik ruim 15 jaar werkzaam in de uitvaartzorg.

Hoe condoleer je iemand? Vijf tips om medeleven te tonen.

Wanneer iemand in jouw omgeving een dierbare verliest, kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Voor sommigen is het zelfs zo lastig om een passende manier van condoleren te vinden dat ze helemaal niets laten horen. Wat zeker is, is dat de meeste nabestaanden elk gebaar van medeleven waarderen. Condoleren kan op veel manieren, het gaat erom dat het bij jou past. Deze vijf tips bieden hulp.

Mijn eerste lustrum

De zomer van 2014 was voor mij een hele speciale zomer, want onder de naam Monuta Sepers werd ik in de gemeente Elburg, Oldebroek en Hattem franchisenemer van uitvaartverzorger Monuta. Dat vond en vind ik nog steeds een enorme eer. Deze week blik ik graag terug op vijf enerverende en intensieve jaren. Bijzondere herinneringen komen naar boven aan grote en kleine uitvaarten, waarbij er veel verdriet was, maar soms ook dankbaarheid omdat het einde van een lijdensweg bereikt was. Er is één  woord dat bij het terugblikken overheerst en dat is dankbaarheid.

Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota