Om u beter van dienst te zijn maakt Monuta.nl gebruik van cookies.

Wat kost een crematie?

afbeelding

De crematiekosten zijn vaak lager dan de kosten van een begrafenis. Bij een begrafenis heeft u namelijk met grafkosten te maken. De kosten voor een crematie verschillen per crematorium. Gemiddeld kost cremeren € 1.100,-  in Nederland, voor de exacte kosten kunt u het beste contact opnemen met het crematorium van uw keuze.

Andere kosten voor een crematie
De genoemde kosten zijn alleen die voor de daadwerkelijke cremeren in het crematorium. Daarnaast moet u ook rekening houden met kosten voor andere onderdelen die bij een uitvaart horen. Bijvoorbeeld de basiskosten, die gelden voor zowel een crematie als begrafenis. In de basiskosten zitten de diensten van de uitvaartverzorger, bezorging van de kist en de laatste verzorging van de overledene. Daarnaast heeft u te maken met de kosten voor bijvoorbeeld de bloemen, rouwvervoer en catering.


Crematiekosten in het weekend
Als een crematie in het weekend plaatsvindt kunnen de crematiekosten hoger uitvallen, omdat er een weekendtoeslag wordt berekend. De weekendtoeslag geldt vaak voor meerdere onderdelen van de uitvaart. Bijvoorbeeld het rouwvervoer en de dragers die eventueel ingehuurd worden.


De kist
Bij een crematie kiest men vaak voor een eenvoudige, goedkopere kist. Ook hierdoor zijn de crematiekosten vaak lager. Specifieke kosten zijn de kosten voor de asbestemming. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor asbestemming en dus ook verschillende prijzen. Na de crematie kunt u bijvoorbeeld kiezen voor asverstrooiing op een strooiveld of op zee. Dit kost ongeveer € 90,-. U kunt er ook voor kiezen om (een gedeelte van) de as in een urn te bewaren. Een urn kost tussen de € 300,- en € 500,-, afhankelijk van het materiaal. Wilt u de urn in een urnenmuur (columbarium) plaatsen? Dan betaalt u gemiddeld € 340,- voor een periode van vijf jaar.


Wilt u gecremeerd worden en wilt u deze wens graag vastleggen? Bij Monuta kunt u kosteloos uw uitvaartwensen vastleggen , ook als u ergens anders verzekerd bent. Heeft u nog geen verzekering? Lees dan meer over onze crematieverzekering .


De genoemde kosten zijn indicaties. Op het moment van overlijden kunnen de kosten lager of hoger uitvallen. Wilt u weten wat uw uitvaartwensen kosten en welke uitvaartverzekering hierbij past? Neem dan contact op met onze medewerkers via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.