“Ga op zoek naar dat onderbuikgevoel”

“Sommige uitvaarten maken écht indruk. Om wat voor een reden dan ook. En ik weet nu al: dit afscheid zal ik niet snel vergeten. Ik voel me oprecht ontroerd.” Uitvaartverzorger Peter Mol mocht de uitvaart van familieman Berend Maas begeleiden. Hij vertelt wat deze uitvaart zo bijzonder maakte.

Berend was bijna 91 jaar toen hij omringd door zijn vrouw en kinderen rustig insliep. Als ik bij de familie aan tafel aanschuif, merk ik dat ze al heel veel voorwerk hebben gedaan. Ze weten precies hoe ze het afscheid van hun geliefde man, vader en opa vorm willen geven. Zelfs de kaart is al bijna klaar. Dat vind ik al direct prachtig en bijzonder.

“Dat wilde papa zo graag”
De jongste dochter is enorm bescheiden als ze heel voorzichtig vraagt of zij misschien de dienst mag leiden, want “dat wilde papa zo graag”. Natuurlijk mag dat! En ik weet direct dat dat haar als theologe, filosofe en geoefend spreekster enorm goed af zal gaan. Ook haar moeder en de andere kinderen willen niets liever.

Uitvaartwensen vastleggen

Weet u al hoe uw dierbare zijn of haar afscheid vorm wil geven? Bespreek nu de uitvaartwensen met uw dierbare en leg deze gratis en vrijblijvend vast. Zo blijft u later niet met vragen achter.

Leg uw wensen vast

Ieder zijn eigen moment
Op de dag zelf heeft iedereen zijn of haar eigen moment. De oudste zus deelt warme herinneringen aan hun vader, terwijl de middelste zus steeds een kaars aansteekt op mooie momenten in het verhaal. Hun broer neemt het stokje over met aanstekelijke anekdotes. Waarna de stoere kleinzoon iedereen in ontroering brengt als hij een grappig gedicht voorleest voor zijn Opa B “die mij altijd aan het lachen maakte”. 

De warmte van deze familie vult de ruimte
Dan neemt de jongste zus weer het woord. We voelen allemaal de verbondenheid als ze een warm en indrukwekkend in memoriam voor haar vader uitspreekt. Als ze klaar is, staat haar oudste zus ineens op. Ze sluit haar zus in een innige omhelzing en bedankt haar vanuit haar diepste emotie. “Voor het moment, voor de hele week, voor alles.” 

Recht uit het hart
Het moment is zo spontaan en komt zo recht uit haar hart. Ik schiet vol en als ik opzij kijk, zie ik dat ook de aulamedewerker oprecht ontroerd is. Dat komt niet vaak voor! Ik ben op dit moment alleen dienend aanwezig, op de achtergrond. En wat is dat toch mooi als dat kan. Zo komt het afscheid voor de familie zoveel dichterbij. 

Ga op zoek naar de kern. Dan maakt het niet meer uit of er nou 4 of 400 mensen zijn.”

Dat onderbuikgevoel
Ik denk dat ik nu wel weet waarom juist deze uitvaart zoveel indruk op mij maakt. En dat is de liefde en verbondenheid van het gezin. De ruimte die zij voelen en nemen, om op hun eigen manier afscheid te nemen. Want dat is zo belangrijk. Bij deze familie kwam dat helemaal vanzelf. Zij staan dichtbij hun hart en hun onderbuikgevoel. En dát maakt dit afscheid zo intiem. En dan maakt het ineens ook helemaal niet meer uit of er nou 4 of 400 mensen zijn.

Terug naar overzicht