Monuta blog | Begraven of cremeren: wat zijn de gevolgen voor uw rouwproces?

Begraven of cremeren: wat zijn de gevolgen voor uw rouwproces?

Weet u al wat uw wensen zijn wanneer u bent overleden? Of die van uw dierbare(n)? Een van de eerste keuzes bij het organiseren van een afscheid is die voor een begrafenis of crematie. In Nederland kiest 40% voor een begrafenis en 60% voor een crematie, waarbij begrafeniskosten vaak een stuk hoger liggen dan crematiekosten. Toch moet dit niet de reden zijn waarop u de keuze baseert. 

Of u nu liever een graf bezoekt en onderhoudt of liever de as van uw dierbare bij u wilt houden (bijvoorbeeld in een urn of sieraad): de keuze is vaak een gevoelskwestie. Gelukkig kennen beide opties bijna evenveel belangrijke rituele momenten die u kunnen helpen bij het rouwproces. 

Waarom begraven?
Denk bij begraven bijvoorbeeld aan het kiezen van een kist. Maar ook het moment van afscheid nemen is belangrijk. Na de ceremonie begeleidt u dan, vaak met het hele gezelschap, de overleden dierbare naar zijn laatste rustplaats. Het laten maken en plaatsen van een gedenksteen is ook vaak een emotioneel moment, waarbij de familie weer samenkomt aan het graf en hun dierbare herdenkt.

Waarom cremeren?
Ook bij cremeren zijn er meerdere rituele momenten te bedenken. Naast het moment van afscheid nemen is er ook de dag dat u de urn mag ophalen bij het uitvaartcentrum. Hier mogen ook dierbaren bij aanwezig zijn. De definitieve bestemming van de as, bijvoorbeeld uitstrooien op een bijzondere plek, is ook een ritueel moment dat u kan helpen bij het rouwproces.

Het gaat erom dat u het gevoel heeft dat u het 'juiste' doet en zich daarbij goed voelt.

Kosten
Als u geen uitgesproken voorkeur voor begraven of cremeren heeft, dan kan het zijn dat u vanwege de kosten kiest voor cremeren. Begraven is gemiddeld duurder dan cremeren. Denk alleen maar aan de gemeentelijke grafkosten. Uit recent onderzoek van Monuta blijkt bijvoorbeeld dat deze grafkosten van de verschillende gemeentelijke begraafplaatsen in Nederland nogal uiteenlopen. 
 
Heeft u wel een voorkeur, of heeft de overledene aangegeven een voorkeur te hebben, dan blijkt in de praktijk dat de kosten eigenlijk niet van invloed zijn. De dood maakt alles relatief en dat lijkt ook hier het geval: het gaat erom dat u het gevoel heeft dat u het ‘juiste’ doet en dat u zich daarbij goed voelt. 

Wat betekent de keuze voor het rouwproces?
Of u nu kiest voor begraven of cremeren: waarschijnlijk zal het verloop van het rouwproces niet zo veel van elkaar verschillen. In beide gevallen zijn er rituele momenten en kan er een plekje zijn om naartoe te gaan. Veel nabestaanden ervaren het hebben van een plekje als prettig, omdat het een afgebakend moment is om helemaal stil te staan bij het verdriet en het gemis.
 
Het idee dat er na een crematie van het lichaam niks meer over is behalve as kan net zo confronterend zijn als de vraag hoe het lichaam er nu bij ligt in de kist. En het bij je dragen van de as van de overledene kan voor de ene persoon een fijne  gedachte zijn en voor de andere niet wenselijk. 

Heb ik het goed gedaan?
Bij rouw zien we vaak dat mensen het verleden onder de loep nemen. Het kan dan voorkomen dat u zich afvraagt of u het wel goed hebt gedaan. Had u het anders moeten doen? Had de overledene het afscheid anders gewild? 

Wat nou als u voor begraven hebt gekozen en u bedenkt zich dat de overledene wellicht toch liever gecremeerd wilde worden? Of andersom? U kunt het niet meer vragen en u wilt het zo graag goed doen! Dit zijn normale vragen die horen bij een abnormale gebeurtenis. Laat u niet gek maken en bedenk dat u heeft gedaan wat goed voelde. En dat is niet voor niks.

In de dagelijkse praktijk horen we niet van nabestaanden dat ze spijt hebben van de keuze die ze destijds gemaakt hebben. Kennelijk is het goed zoals het is. Dit is ook het geval als de keuze was gemaakt door de overledene zelf, terwijl de nabestaande het liever anders had gehad. Er is dan zo veel respect voor de laatste wens van de overledene dat men dit ook accepteert.

 

Tips:

  • Wacht niet: bespreek uw eigen wensen en vraag naar de wensen van uw dierbare(n)
  • Vraag in uw omgeving naar ervaringen met cremeren en begraven en kijk welke ervaringen u aanspreken
  • Laat u niet gek maken door uw eigen gedachten. U heeft gedaan wat op dat moment goed voelde
  • Realiseer u dat uw dierbare van u houdt en niet zou willen dat u later twijfels of vervelende gevoelens heeft bij een bepaalde keuze 

 

 

Over Leoniek van der Maarel

Leoniek van der Maarel is een (rouw)psycholoog en orthopedagoog. In haar werk is zij gespecialiseerd in rouw bij volwassenen en kinderen. Daarnaast is zij bestuurslid bij stichting Achter de Regenboog.

Leoniek van der Maarel
Terug naar overzicht