Bijzonder afscheid: in zijn eigen camper

“Aangezien zijn ouders in Zwolle begraven liggen, vind ik het mooi als hij ook naar die plek teruggaat,” besluit zijn vrouw. Ook haar zoons vinden dit een prachtig idee. Het enige waar de familie tegenop ziet, is de rit van Friesland naar Zwolle. Monuta uitvaartverzorger Leo Boermans vertelt over zijn bijzondere oplossing voor dit probleem.

“Mijn man had niets met de moderne rouwauto’s.” We raken verder in gesprek en dan valt mijn oog op de camper die op de oprit staat. “Dat was zijn lust en zijn leven”, glimlacht zijn vrouw. Ik stel voor om meneer naar Zwolle te brengen in zijn eigen camper. Als ik mevrouw zie glunderen, weet ik dat dit is wat ze willen.

Met beide zonen maken we afspraken over de rit. Ze willen namelijk allebei hun vader naar zijn laatste rustplaats rijden. Op de dag van de uitvaart vertrekken we op tijd uit Friesland. “Zo kunnen we pa onderweg nog dierbare plekken laten zien.” Mooier konden ze hun vader niet wegbrengen, in zijn eigen camper.

Verzekeringspremie berekenen

Mijn man had niets met de moderne rouwauto's.

Persoonlijk afscheid
Dit verhaal van Leo Boermans staat niet op zichzelf. Steeds meer Nederlanders willen een bijzonder afscheid. Dat wil zeggen: een persoonlijk afscheid dat past bij hoe zij hun leven hebben geleefd. Leo zorgde in overleg met de familie voor een passende laatste reis van hun overleden dierbare. Maar er zijn allerlei andere manieren waarop je een persoonlijke stempel op een uitvaart kunt drukken. 

Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld 41 procent van de Nederlanders graag zelf afscheidsmuziek uitzoekt en aanlevert en 39 procent graag zelf bloemen uitzoekt en bestelt. Ook het zelf ontwerpen van een rouwkaart, het voorbereiden van speeches, regelen van een geschikte locatie voor de uitvaart en het meehelpen met de laatste verzorging van de overledene behoort tot de mogelijkheden. Bijna een kwart van de ondervraagde Nederlanders geeft aan dit laatste graag te willen doen voor hun overleden dierbare.

Het liefst besteedt 31,3 procent van de Nederlanders de organisatie van de uitvaart volledig uit aan een uitvaartverzorger. Wanneer de praktische zaken uit handen genomen wordt, kan de familie meer tijd en aandacht besteden aan alle emoties die bij een afscheid van een dierbare komen kijken. Maar ook dan zijn er nog genoeg kleine, maar zeer persoonlijke zaken die je al dan niet onder begeleiding van een uitvaartverzorger zou kunnen doen. 

In het kleine huisje van de familie waar Leo Boermans kwam is een apart kamertje. “Ik wil graag dat mijn man daar wordt opgebaard”, zegt mevrouw. De kamer staat weliswaar een beetje vol, maar met wat hulp van Leo en de beide zonen is de kamer snel klaargemaakt voor de opbaring. Ze steken de kaarsen aan en uit de radio klinkt muziek die meneer zo mooi vond.

Leg vrijblijvend uw wensen vast

Laat uw nabestaanden later niet met vragen achter en leg nu al uw uitvaartwensen vast voor later. 

Wensen vastleggen

Terug naar overzicht