Bloemen zeggen zoveel meer: wat wil je vertellen?

Bij een verjaardag, een feestje of zomaar… bloemen geven is altijd leuk. En vaak niet lastig. Bij een feestelijke gebeurtenis maakt het meestal ook niet uit welke bloemen je geeft. Ze maken je gewoon blij. Maar wat als het om een verdrietige gebeurtenis gaat? Wat als je afscheid neemt van iemand? Dan kan het moeilijk zijn om te bepalen welke bloemen passend zijn. Wat doe je als familie? En waarvoor kies je als belangstellende?

“Zeg het met bloemen” is een bekende uitspraak. En dat geldt zeker bij een uitvaart. Via bloemen betuigt de familie vaak hun respect aan de overleden dierbare. Belangstellenden tonen met bloemen hun medeleven en steun aan de nabestaanden. Of ze laten zien wat de overledene voor hen betekende. Met het schenken van bloemen zeg je via een gebaar dus al iets. Maar het soort bloem en de kleur ervan vertellen vaak ook nog een verhaal.

Betekenissen van bloemen
Voor de overledene zelf kan een bepaalde bloem een betekenis hebben. Gewoon omdat hij of zij deze bloem mooi vond of omdat het een bepaald gevoel opriep. Ook bloemen uit eigen tuin kunnen speciaal zijn. Je kunt er dan voor kiezen om deze bloemsoort ook tijdens het afscheid centraal te stellen. Is er geen voorkeur, dan kun je ook naar de betekenis van sommige bloemen kijken. Of voor een bloem die vaker bij een uitvaart wordt gebruikt, zoals een roos of lelie.

Kleuren vertellen meer 
Ook bij het bepalen van de kleur kun je eerst kijken naar wat je dierbare had gewild. Is dit niet bekend, dan kun je kijken naar wat het best passend is. Rustig en neutraal wit, bijvoorbeeld, maar ook bonte kleuren kunnen iets zeggen over de overledene. Is een kleur lastig te bepalen, dan is het ook bij kleuren mogelijk om te kijken naar hun symbolische betekenis:

  • Rood – Liefde, lijden, hartstocht, moed, verleiding, zwoel
  • Wit – Eenvoud, reinheid, maagdelijkheid, kalmte, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid
  • Geel – Licht, vrolijkheid, voorjaar glorie, kleur van de zon, energie, groei, kracht, lentegevoel
  • Magenta – Uitbundig, opwindend, schokkend
  • Oranje – Warmte, rijkdom, extravert, koningshuis, kracht, optimisme, plezier, sportiviteit, vitaliteit
  • Blauw – Goddelijkheid, oneindigheid, spiritualiteit, trouw, oprechtheid.
  • Purper – Koninklijkheid, sensualiteit, decadentie
  • Roze – Zachtheid, tederheid, blijdschap, geboorte, ingetogen, romantiek, zoet, lief, onschuldig

Meer met bloemen
Naast het soort en de kleur bloem, kan een bloemist nog advies geven over hoe ze te verwerken. In een krans bijvoorbeeld, maar ook een biedermeier is mogelijk. Of laat iets persoonlijks van de overleden dierbare verwerken in het rouwboeket. Maar er zijn ook nog meer en andere creatieve mogelijkheden om meer te kunnen zeggen met bloemen.

Tip:

Bij alles geldt dat het vaak fijn is om te weten wat je dierbare had gewild. Sprak een bepaalde bloem jouw dierbare aan? Is er een kleur die hij of zij mooi vond? Of was er een algemene wens rondom bloemen? Deze wensen en nog veel meer kunnen worden beschreven in de Uitvaartwensen tool

Terug naar overzicht