"De champagne vloeide rijkelijk. Precies zoals moeders met mij had besproken"

Onze uitvaartverzorgers zijn er niet alleen voor nabestaanden. Ook als je je eigen afscheid wil bespreken, staan ze voor je klaar. Alleen of samen met je partner, familie of vrienden. Ze zijn volledig op de hoogte van wat kan en mag, en ze helpen je bij het maken van keuzes. 

Monuta uitvaartverzorgers Sandra Tom, Ina Duijndam en Niels Fieggen hebben de afgelopen jaren veel van dit soort gesprekken gevoerd. Maar ze maken helaas ook regelmatig mee dat de wensen niet zijn vastgelegd. Nabestaanden komen dan, in een korte en emotionele tijd, voor lastige keuzes te staan. 

Wat een dilemma
“De periode na een overlijden is een moeilijke, verdrietige en vaak verwarrende tijd. Voor de nabestaanden is het erg fijn als een aantal keuzes al zijn gemaakt”, vertelt Ina Duijndam. “Zo zat ik niet zo lang geleden bij een mevrouw aan tafel. Ze heeft één dochter en twee kleinkinderen, haar man is vijf jaar geleden overleden. Met hem heeft ze nooit over zijn uitvaart gesproken. Wat een dilemma toen ze alles moest regelen. Uiteindelijk koos ze ervoor haar man te begraven in het dorp waar ze wonen. Ze kon dan nog naar hem toe. Ze wil niet, dat haar dochter voor dit soort keuzes komt te staan. En zo kwam ik bij haar aan de keukentafel terecht: ze wilde haar uitvaart bespreken. Ze wil net als haar man opgebaard worden in een rouwcentrum en een plechtigheid met veel muziek. Een aantal zaken laat ze, als het zover is, over aan haar dochter. Maar één ding staat voor haar als een paal boven water: er moet een blankhouten kist komen en de kleinkinderen mogen deze versieren.”

Precies zoals zij het wou
Niels Fieggen raadt iedereen aan zijn of haar wensen vast te leggen. “Vaak zijn het bijzondere gesprekken, vooral als iemand ziek is en weet dat het einde nadert. Ik vind het altijd enorm moedig om te zien hoe iemand de regie zelf in handen houdt en de uitvaart tot in de puntjes regelt. Zodat degenen die achterblijven zich dáár in elk geval geen zorgen om hoeven te maken. Ook komen ze niet voor onaangename financiële verrassingen te staan. In mei 2017 heb ik een gesprek gehad met een oudere vrouw en haar dochter. Beiden kerngezond, maar ze wilden graag hun wensen vastleggen. Nog geen twee maanden na onze afspraak krijgt de moeder te horen dat ze ongeneeslijk ziek is. Al snel verliest ze het gevecht. Het afscheid was stijlvol; het hele gezin heeft haar met de uitvaartbus begeleid naar het crematorium. En de champagne vloeide rijkelijk. Precies zoals moeders met mij had besproken.” 

Pieter en zijn boot
“Vorig jaar heb ik een bijzondere uitvaart van een 42-jarige man verzorgd, plotseling overleden aan een hartstilstand”, vertelt Sandra Tom. “In de bloei van zijn leven en veel plannen voor de toekomst. Niemand wist wat Pieters wensen waren. Maar hij woonde met zijn vriendin en drie kinderen op een woonboot en één ding was helder: die boot moest een rol spelen bij de uitvaart. Maar hoe? Gelukkig is er een schuur bij de boot, zelfs met stoelen, een tafel en een kachel. We hebben Pieter in het looppad van de schuur opgebaard. Zijn vrienden hebben de ruimte helemaal aangekleed met lakens en lichtjes. Op de dag van de uitvaart dragen ze de kist uit de schuur. Tientallen vuurpijlen knallen en kleuren in de lucht. Want daar hield hij zo van, vuurwerk. We dienen een aanvraag in bij de Officier van Justitie: mag het gezin de as zo snel mogelijk meenemen naar de boot? Gelukkig, dat mag. En zo neemt het gezin Pieter de volgende dag mee terug naar zijn geliefde boot.”

Geen dagelijkse onderwerp
Stilstaan bij je eigen afscheid is niet iets wat je dagelijks doet. En dat is maar goed ook. Je wilt van het leven genieten en niet bezig zijn met dit soort moeilijke onderwerpen. Toch is het verstandig om vast na te denken over je uitvaart en je wensen en ideeën vast te leggen. Om erover te praten met de mensen van wie je houdt en die jouw uitvaart later moeten regelen en vormgeven. Daarmee voorkom je dat ze later voor lastige keuzes komen te staan. 

Zoveel mogelijkheden
Het is prettig om zonder tijdsdruk na te kunnen denken over keuzes als begraven of cremeren, een rouwauto of toch die mooie koets, wel of geen kerkdienst. Er zijn zoveel mogelijkheden. Steeds vaker zoeken mensen daarom contact met onze uitvaartverzorgers om hun wensen te bespreken én vast te leggen. Soms als iemand ernstig ziek is, maar ook als iemand midden in het leven staat. Aan iedere uitvaartkeuze hangt uiteraard een kostenplaatje. Het is dus goed om samen met de uitvaartverzorger ook naar de kosten van jouw uitvaartwensen te kijken. Op basis daarvan weet je of jouw verzekering of andere financiering voldoende is. 

Wilt u een ook oriënterend gesprek over uw eigen afscheid?
Neem gerust contact op met één van onze uitvaartverzorgers. In de Uitvaartwensen tool kun je eenvoudig en kosteloos je wensen vastleggen. Aan de hand van je uitvaartwensen kun je vervolgens kijken welke uitvaartverzekering of andere financiering van de uitvaartkosten het beste bij jou past.

Terug naar overzicht