De tijd stond even stil

Geen afscheid is hetzelfde. Maar soms heb je te maken met een afscheid dat je echt niet snel vergeet. Dat maakte uitvaartverzorger Erica Ubbink mee. Ze vertelt over het indrukwekkende afscheid van mevrouw Leerda, helemaal passend bij de wensen van de familie en de overledene.

Soms voel je aan dat een familie gewoon echt iets extra’s wil doen. Dat is precies mijn emotie als ik de familie Leerda spreek. Mevrouw Leerda is overleden na een kort ziekbed. Ze is 86 jaar geworden. Ze is niet zomaar ‘mevrouw Leerda’, ze is moeder, vrouw, oma, tante en zus. Ze laat een grote familie achter en alle familieleden gaan hun ‘moeder’ enorm missen. Ze willen haar zo graag nog één keer echt in het zonnetje zetten. Met een goede reden. 

Rots in de branding
“Ze cijferde zich vroeger vaak weg. Alles wat we thuis hadden en deden, stond in het teken van ons,” vertelt haar dochter. “Ze dacht nooit eerst aan zichzelf. Ook toen er kleinkinderen kwamen, stond ze altijd voor ons klaar. Ze was echt onze rots in de branding. Tot de laatste dag.” 

Leg uw wensen vast

Laat uw nabestaanden later niet met vragen achter en leg nu al uw uitvaartwensen vast voor later. 

Wensen vastleggen

Zoals ze verdient
De familie vertelt me steeds meer over de bijzondere kanten van mevrouw Leerda. Het is mooi om te voelen hoeveel ze haar waarderen en van haar houden. En nu willen ze nog maar één ding: hun moeder een écht bijzonder afscheid geven. Een moment helemaal voor haar, zoals ze verdient. 

Een prachtig gezicht
En dat wordt het. Op de dag van de uitvaart loop ik voor een prachtige, originele koets uit waarin we mevrouw Leerda vervoeren naar haar laatste rustplaats. De koets wordt getrokken door twee glanzende zwarte Friese paarden. Op de koets een menner in vol ornaat. Helemaal zoals vroeger. Naast de koets lopen zes professionele dragers in gepaste kleding. Mevrouw Leerda ligt in een karaktervolle rieten mand, omringd door boeketten witte bloemen. 

De tijd staat even stil 
Samen met familie en naasten begeleiden we mevrouw Leerda zo te voet naar de begraafplaats. Tijdens de tocht staat de tijd even stil… De twee statige Friese paarden hebben veel bekijks. Auto’s stoppen, mensen stappen uit en bewonderen de indrukwekkende stoet die hen passeert. 

Helemaal voor haar 
Hoe mooi dat iets wat vroeger zo gewoon was nu zo bijzonder is. En wat zou mevrouw Leerda dit mooi gevonden hebben. De blikken op de gezichten van de familie zeggen mij genoeg. Dit is wat hun moeder, vrouw, oma, tante en zus verdient. Een mooi moment helemaal voor haar. 

Terug naar overzicht