Pannenkoeken

Een bijzonder afscheid met pannenkoeken

Uitvaartverzorger Guido Steennis gaat op bezoek bij een woon-zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Hij heeft een afspraak met de familie van Els. Els, één van de eerste bewoners, is helaas overleden in haar slaap. 

De moeder van Els vertelt: “Ze had het hier enorm naar haar zin”. “Iedereen kende haar en kon het goed met haar vinden.” Dat blijkt ook meteen als ik na ons gesprek terugloop naar mijn auto. Een andere bewoner spreekt me aan. “Kom je voor Els?”, vraagt hij nieuwsgierig. “Goed zo! Want het gaat niet goed met Els. Ze is dood!” roept hij. Meteen daarna kijkt de jongen beteuterd en loopt weg.

Na het gesprek met de familie en begeleiders van Els realiseer ik me dat het belangrijk is voor hen allen om goed afscheid te nemen van Els. Ook de medebewoners van het woon-zorgcentrum, haar tweede familie, moeten op hun manier gedag kunnen zeggen. Tijdens een vervolgafspraak bespreek ik dit met de begeleiders en familie.

Limonade en pannenkoeken
Op de avond voor de uitvaart organiseren we een herdenkingsbijeenkomst in de recreatieruimte van het woon-zorgcentrum. Overal staan kaarsjes en bloemen. Het is een bijzondere en gezellige avond waar familie en begeleiders verhalen vertellen over Els. We zingen liedjes van K3, de favoriete groep van Els, en een aantal bewoners beginnen spontaan te dansen. En in plaats van koffie met cake sluiten we af met limonade en een pannenkoek; haar lievelingseten.

Besloten afscheid
De volgende dag krijgt Els een mooi afscheid in besloten kring. Haar vaste begeleiders dragen haar naar het graf. Als ik vervolgens weer bij het woon-zorgcentrum ben om een begeleider af te zetten, zie ik de jongen die me een paar dagen geleden aansprak. Hij geeft me een hand en zegt: “Bedankt voor de gezelligheid en beterschap met Els!”

Een bijzonder afscheid

Vaak denken mensen bij een uitvaart aan een kopje koffie en een plak cake. Maar er is nog zoveel meer mogelijk om het afscheid persoonlijker en dus bijzonder te maken. Bekijk hier de mogelijkheden en leg direct uw wensen vast in Monuta Uitvaartwensen.

Terug naar overzicht