kleurrijke bloementuin

Een kleurrijke bloementuin

Monuta uitvaartverzorger Guido Steennis verzorgt de uitvaart van meneer Van Hoof. Voor zijn overlijden heeft meneer Van Hoof al samen met Guido zijn wensen besproken. In zijn vrije tijd maakte meneer van Hoof veel houten meubels. Met al deze vakkennis heeft de trotste opa zijn houten kist zelf uitgekozen.

Tijdens mijn gesprek met zijn familie vertelt zijn dochter dat hij gek was op groentesoep en broodjes knakworst. “Hij zou het elke dag wel kunnen eten. Het liefst in de tuin op zijn houten bankje tussen de bloemen.” Ik vraag haar: “Zullen we dat laten terugkomen op zijn afscheid?”

Opa’s lievelings hamer
Op de dag van de uitvaart komt de familie samen in het uitvaartcentrum. Alle kinderen en kleinkinderen staan rond de kist om opa een laatste knuffel te geven. Daarna sluiten we samen de kist met een deksel van massief vurenhout. Ze helpen mij om de kist dicht te maken met opa’s hamer. “Dit was opa’s lievelingshamer hè?” Een van de kinderen kijkt me met grote ogen aan. “Nu zijn wij ook even timmerman, net als opa.

Kleurrijke bloementuin
In een stoet gaan we naar het crematorium. Wanneer we binnenkomen, staan alle gasten met een bloem in de hand. Ze leggen de bloemen op de kist, de kinderen steken kaarsen aan en de lievelingsmuziek van meneer Van Hoof klinkt door de zaal. Aan het einde van de ceremonie loopt iedereen nog even langs de met bloemen bezaaide kist. Het is een prachtig gezicht, net een kleurrijke bloementuin.

Terugkijken met een goed gevoel
Tevreden kijk ik naar de familie. Het is een van mijn eerste uitvaarten en ik denk: dit is waarom ik dit werk ben gaan doen. Ik wil iemand een mooi en passend afscheid geven. Dan schrik ik op uit mijn gedachten. Een van de kleinkinderen pakt mijn hand vast en zegt: “Het was mooi, meneer.” Ik glimlach en knik bevestigend naar hem. Na afloop eten we groentesoep en broodjes knakworst. Net zoals meneer Van Hoof zelf gedaan zou hebben.

Bespreek een bijzonder afscheid
Wilt u ook net als meneer Van Hoof uw uitvaartwensen vrijblijvend bespreken met een Monuta uitvaartverzorger? U kunt direct een afspraak aanvragen met een uitvaartverzorger uit uw regio. 

Afspraak aanvragen

Terug naar overzicht