"Het heeft zo moeten zijn, het was haar laatste reis..."

Ook al was mevrouw Van Buren op leeftijd, elk jaar ging ze nog met haar vriendinnen op reis naar haar favoriete vakantieland Ierland. Ze overleed in haar stamhotel op haar vakantieadres, niet wetende dat ze dit keer haar laatste reis zou maken. Uitvaartverzorger Rinske hielp de familie met deze ‘laatste reis’.

De reisverzekering werd ingelicht en samen met Monuta Service Centre Repatriëringen (SCR) zorgde zij ervoor dat de repatriëring werd geregeld. Repatriëring betekent dat een persoon wordt teruggebracht naar het land van herkomst, in dit geval dus Nederland. Maar het kan ook andersom zijn: van Nederland naar het buitenland.

Samen met de familie bereidde Rinske het afscheid voor. Ze konden eerst nog geen datum plannen: het verschilt per land en situatie wanneer het lichaam van een overledene vrijgegeven kan worden. Tien dagen na haar overlijden komt mevrouw Van Buren in Nederland aan. Eindelijk kan de familie afscheid nemen met een prachtig videoportret waarin haar passie voor reizen centraal staat.

U staat er natuurlijk niet graag bij stil, maar ook op vakantie kan er een dierbare overlijden. Dit gebeurt vrijwel altijd plotseling, en dan komen er ook nog emoties bij kijken.

Verzekeringspremie berekenen

Het is ook niet verwonderlijk dat de vriendinnen en kinderen van mevrouw Van Buren zich even geen raad wisten. Monuta heeft veel ervaring met repatriëring van overledenen naar alle landen van de wereld en kan bijstaan op zowel praktisch als emotioneel vlak.

Ook al kunt u zich er misschien weinig bij voorstellen, u kunt zicht er wel op voorbereiden. Hieronder vind u een checklist met belangrijke zaken om aan te denken voor u een reis gaat maken.

 • Zorg dat uw familie weet waar u bent
  Deel uw reisschema met uw naasten in Nederland en zorg dat ze contactinformatie hebben: vliegtuigmaatschappijen, vluchtnummers, telefoonnummers en adressen van hotels, etc.
   
 • Zorg dat u contactgegevens van uw naasten bij u heeft 
  Op deze manier kunnen lokale autoriteiten in het geval van nood snel contact opnemen met uw dierbaren in Nederland.
   
 • Check uw reisverzekering, zorgverzekering of uitvaartverzekering 
  Een reisverzekering, aanvullende verzekering van een zorgverzekeraar of een uitvaartverzekering kan de kosten voor repatriëring vergoeden. In de meeste gevallen wordt de repatriëring vanuit de reisverzekering geregeld. Als de overledene geen dekking voor de repatriëring vanuit de reisverzekering of zorgverzekering had maar wel een uitvaartverzekering, dan kan de repatriëring daaruit vergoed worden. Dat kan de gehele repatriëring zijn of een gedeelte daarvan, afhankelijk van de soort uitvaartverzekering.
   
 • Check bovenstaande ook bij uw reisgenoten
   
 • Tot slot: geniet vooral van je reis!
  Maak mooie, nieuwe herinneringen waar u later met een goed gevoel op terugkijkt. En neem geen onnodige risico's.
Terug naar overzicht