Hilma nam midden in haar stamkroeg afscheid van haar man Jaap

Hilma ontmoette haar man Jaap voor het eerst in Grand Café Java in Veendam. Het werd al snel hun tweede huis. Later zijn ze er stiekem getrouwd. Toen Jaap overleed, kon Hilma dan ook maar één plek bedenken om afscheid van haar grote liefde te nemen.

Hilma vertelt liefdevol over haar band met Jaap en Grand Café Java: “Jaap was mijn allessie. Mijn maatje. En een enorme kletskous. Ik zie ons nog zitten in het hoekje van Grand Café Java. Twee volwassenen op hun eerste date. En hij alleen maar kleppen.” 

Tweede huis
Java werd al snel speciaal voor Hilma en Jaap, een tweede huis. “We aten er met kerst met onze kinderen, borrelden er met vrienden en we zijn er zelfs ‘stiekem’ getrouwd. Dat was op Valentijnsdag, mijn vijftigste verjaardag. Toen de ambtenaar begon, dacht iedereen dat het een toneelstukje was. Het werd een geweldig feest, een ode aan de liefde.”

Helaas kon het stel maar een korte tijd van elkaar genieten. “Drie jaar later hoorden we dat mijn man niet meer beter zou worden.” Hilma wist toen dat het afscheid van Jaap ook in het teken van liefde moest staan. En dat Java een belangrijke rol bij de afscheidsceremonie moest spelen. Monuta uitvaartverzorger Harries Bakker regelde met de eigenaar dat de uitvaartplechtigheid ook echt in het café kon plaatsvinden.

Een mooi afscheid voorbereiden

U kunt zich alvast voorbereiden om een mooi afscheid door uw uitvaartwensen vrijblijvend vast te leggen of een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo weet u zeker dat u later uw nabestaanden niet met vragen of hoge kosten achterlaat. 

Leg mijn wensen vast     Uitvaartverzekering afsluiten

Midden in de kroeg
Hilma: “Voor ons geen groot afscheid met eindeloze toespraken. Maar een intiem, persoonlijk samenzijn op onze manier. Mijn vriendinnen waren in het rood. Overal hingen hartjes. We luisterden naar Jij bent de liefde van Maan en Leef alsof het je laatste dag is van André Hazes. En mijn man was erbij. De kist stond midden in de kroeg. Zo moest het zijn, want zo was hij. Midden in het leven. Altijd in voor een geintje. En zo wil ik hem altijd herinneren.”

Zo moest het zijn, want zo was hij. Midden in het leven. Altijd in voor een geintje.

Uitvaartcentrum of zelfgekozen locatie?
Bij het organiseren van een uitvaartplechtigheid denk je misschien al snel aan een uitvaartcentrum of aula. Daar is niets mis mee: in het uitvaartcentrum kun je met een grote groep familie en vrienden terecht. Daarnaast zijn alle faciliteiten, zoals audio- of videoapparatuur aanwezig. 

Maar je kunt er ook voor kiezen om, net als Hilma, gebruikt te maken van je favoriete café of restaurant. Het is ook mogelijk om het afscheid thuis of (bij mooi weer) in de eigen tuin plaats te laten vinden. Ook kun je denken aan de sportclub, vereniging of een sfeervol gebouw als een oude boerderijschuur. Belangrijk bij je keuze voor een geschikte uitvaartlocatie is dat je afscheid neemt zoals jij dat wil.

Tip:

Niet iedere locatie is even geschikt als plek voor een uitvaartplechtigheid. De uitvaartverzorger in jouw buurt kan je helpen bij het kiezen van een geschikte locatie en ondersteunt bij het organiseren van een bijzonder afscheid op deze plek. De uitvaartverzorger is perfect op de hoogte van alle mogelijkheden en beschikt over een uitgebreid lokaal netwerk. 

     

Terug naar overzicht