Muziek verbindt en troost

Muziek maakt woorden vaak overbodig. Bij een afscheid van een dierbare kun je met muziek uitdrukking geven aan je emoties. Het favoriete nummer van degene waar je van hield biedt troost en verbinding tussen nabestaanden. Zo deel je het verdriet op een bijzondere manier met elkaar. Muziek is een belangrijk onderdeel van het afscheid.  Onze uitvaartverzorgers ervaren dit bij ieder afscheid dat zij verzorgen. Aan het woord zijn uitvaartondernemers Ilze Jansen en Mark Sepers.

“Ik ben zelf pianist en muziek speelt een prominente rol in mijn leven”, vertelt Mark. “Bij de uitvaarten die ik verzorg, komt dit soms goed van pas. Zo heb ik een keer de plek van een kleinzoon, die niet bij de uitvaart aanwezig kon zijn, achter de piano ingenomen. Ik heb op deze dag één belangrijke taak: ervoor zorgen dat de uitvaart tot in de puntjes goed verloopt. Soms hebben nabestaanden wel hulp nodig bij het vinden van passende muziek. Ik help hen dan door de juiste vragen te stellen. Uiteindelijk vinden we altijd wel een muziekstuk dat past bij de overledene en het afscheid.”

Muziekwensen vastleggen

Bij Monuta kunt u eenvoudig en kosteloos uw wensen online vastleggen in Monuta Uitvaartwensen, ook als u ergens anders verzekerd bent. Wilt u bijvoorbeeld Frans Bauer of liever klassieke muziek op uw uitvaart? Leg het vast in Monuta Uitvaartwensen zodat uw dierbaren later niet met vragen achter blijven. 

Leg uw wensen vast

‘Hé, maar anders ga jij toch zingen’
Voor Ilze Jansen is muziek de omlijsting van het afscheid. “Muziek maakt het afscheid zó persoonlijk. Vaak zijn het nummers die bepaalde herinneringen naar boven halen. Die je doen denken aan de mooie momenten met de overledene. En dit varieert van André Rieu tot Nederlandstalige nummers of klassieke muziekstukken.”

Ilze is zangeres en heeft bij een aantal herdenkingsdiensten gezongen. “Laatst had een familie mij opgezocht op internet, ze kwamen een filmpje tegen van een herdenkingsdienst waarbij ik zong. Bij het bespreken van de uitvaart zeiden ze enigszins gekscherend ‘Hé, maar anders ga jij toch zingen?’. Maar ik zing nooit bij een uitvaart. Ik wil me voor honderd procent richten op de nabestaanden en het afscheid.”

Voorkom twijfels over muziekkeuze
Zowel Ilze als Mark beamen dat het erg prettig is als de keuze voor uitvaartmuziek bekend is. “Vooral omdat er qua muziek oneindig veel mogelijkheden zijn”, zegt Mark. “Het kan voor nabestaanden vervelend zijn als ze de muziekkeuze van hun overleden dierbaren niet weten.

Zijn stem die door de kerk galmde, ongelofelijk. Ik stond achterin de kerk met kippenvel op mijn armen.

Gelukkig leggen steeds meer mensen hun uitvaartwensen en dus ook hun muziekwensen vast.” Ilze: “Ik ben nu zes jaar uitvaartverzorger en ik merk dat mensen er gelukkig meer over nadenken. Als wensen niet bekend zijn, is het mijn rol om in korte tijd te achterhalen welke muziek passend is. Ik stel vragen om de overledene een beetje te leren kennen en doe dan suggesties voor bepaalde muziek. Had de overledene niets met muziek, maar was hij of zij wel natuurliefhebber? Dan stel ik voor om mooie natuurgeluiden te laten horen.”

Eerbetoon 
Muziek is zeer bepalend voor het afscheid. Zeker als het livemuziek is. “Als de overledene muzikaal was, kiezen nabestaanden vaak voor livemuziek”, volgens Mark. “Op de uitvaart van mijn eigen moeder heb ik ook gespeeld. Het is een eerbetoon aan degene van wie je houdt. Het helpt ook bij het verwerken van je verdriet. Wat me bij is gebleven is dat het koor waar de dochter inzat, op de uitvaart van haar moeder zong. En laatst had ik een afscheid waarbij een kleindochter harp speelde, echt zo mooi.” 

Kippenvel
Ook Ilze heeft bijzondere uitvaarten met livemuziek verzorgd. “Livemuziek kan heel klein en teder zijn of juist overweldigend. Laatst verzorgde ik een uitvaart in de kerk. De overledene zat in de muziekwereld, had onder andere koren gedirigeerd en muziekstukken herschreven. De familie heeft een oproep gedaan bij koren die hij had gedirigeerd. Uiteindelijk stond er een koor van honderd man. Als klap op de vuurpijl verzorgde Marco Bakker de intermezzo’s. Zijn stem die door de kerk galmde, ongelofelijk. Ik stond achterin de kerk met kippenvel op mijn armen.

Een heel ander moment, maar eigenlijk net zo mooi: een kleinkind dat een liedje bij de kist zingt. Klein, maar zo ontroerend. Wat ik ook regelmatig meemaak is dat nabestaanden die graag zelf willen zingen of spelen, het van tevoren opnemen. Ze vinden het vaak te spannend om het live uit te voeren; dit is dan een mooie oplossing.”

Ave Maria en U zij de glorie
Op de vraag welke muziek ze zelf bij hun afscheid willen, hoeven Ilze en Mark, ondanks hun brede muzieksmaak, niet lang na te denken. Ilze: “Ave Maria van Schubert. Maar ook zeker Dancing queen van ABBA.” Mark kiest voor À toi la gloire. “Dat is de Franse vertaling van het christelijke lied U zij de glorie, echt prachtig.”

Uitvaartmuziek Top 10

In de vorige week gepubliceerde Uitvaartmuziek Top 10 zijn de verschuivingen klein. Ook Ilze en Mark zien niet veel veranderen op het gebied van uitvaartmuziek. Mark: “In mijn werkgebied valt de keus snel op christelijke en ingetogen liederen. Maar uiteraard zijn er uitzonderingen.” Ook bij de uitvaarten die Ilze verzorgt is er weinig verschil met vorig jaar.  “Soms wordt een bepaald nummer vaak gedraaid, maar de periode daarna kan het ineens weer een heel ander genre muziek zijn. Smaken zijn zo verschillend en uiteenlopend.”  

  

Terug naar overzicht