Naoberschap

Noaberschap

Wanneer Monuta uitvaartverzorger Guido Steennis bij de familie Nijhuis binnenkomt om de uitvaart van hun man en vader te bespreken, voelt hij meteen de warmte van dit Twentse gezin. De koffie staat al klaar en koeken worden op tafel gezet. “Het was mijn vaders wens om thuis opgebaard te worden”, vertelt de oudste zoon. “Iets anders hadden we ook niet verwacht. Hij is hier in het dorp geboren, getogen en overleden.”

Mooie herinneringen

Samen met de buren haalt de familie herinneringen op. “Ik hoor hem nog zo zeggen wat hij altijd zei bij een afscheid: ‘Ajuus, good goan!’ Dat ga ik missen”, vertelt een buurvrouw. Maar de buren doen meer dan alleen herinneringen ophalen. Ze ontfermen zich over de familie, halen boodschappen en zorgen voor een warme maaltijd. Guido: “Ik merk aan alles dat deze buren er altijd voor elkaar zijn: in voor- en tegenspoed.”

Leg uw wensen vast

Heeft u al eens nagedacht over uw uitvaartwensen? Leg vrijblijvend uw wensen vast in Monuta Uitvaartwensen.

Wensen vastleggen

Avondwake

Dat ziet hij ook terug op de avondwake. Als de kinderen en kleinkinderen de kist uit huis dragen, vormen de buren een erehaag. “Ik loop voor de rouwauto uit,” vertelt Guido, “de buren lopen ernaast. Wanneer we bij de kerk aankomen, zijn andere buren al druk bezig met de ontvangst van belangstellenden. Ook delen ze prentjes uit. Het gaat allemaal vanzelf.” 

Erewacht van buurmannen

Na de avondwake brengen ze de kist over naar een kapelletje bij de kerk, dat dient als opbaarruimte. Twee buurmannen gaan ieder aan een kant van de kist staan. Samen vormen ze tijdens de condoleance een bijzondere erewacht. “Voor ons is dat vanzelfsprekend, zo doen wij dat”, klinkt het nuchter.

Favoriete restaurant

De dag erna vindt het afscheid plaats in besloten kring. Voor de koffietafel keren we terug naar het enige restaurant in het dorp, het was de favoriete eetgelegenheid van meneer Nijhuis. “Wanneer ik binnenkom, zit de familie al aan de krentenwegge en koffie. ‘Kom erbij’, roepen ze gastvrij. Wederom geniet ik van hun gezelligheid en warmte. Als ik aan het einde afscheid neem, klinkt het dan ook in koor: Ajuus Guido, good goan!” 

Een mooi afscheid voorbereiden

Een uitvaart is niet iets waar u dagelijks bij stil staat maar u kunt zich er wel alvast op voorbereiden. Bijvoorbeeld met een uitvaartverzekering of bespreek alvast vrijblijvend uw wensen met een uitvaartverzorger bij u in de buurt. 

Afspraak met een uitvaartverzorger
 

Begraven of cremeren? Doe de test!

U heeft gekozen voor begraven. Wist u dat u tegenwoordig ook kunt kiezen voor een duurzame begrafenis op een natuurbegraafplaats? 

U heeft gekozen voor cremeren. Wist u dat er veel mogelijkheden zijn voor asbestemmingen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een asring of een kunstobject waar as in is verwerkt. 

xx

Leg vrijblijvend uw wensen vast in Monuta Uitvaartwensen. U kunt deze na het vastleggen ook eenvoudig delen met uw dierbaren.

Terug naar overzicht