Natasja over haar leven zonder haar geliefde

Valentijnsdag: de een stort zich vol overgave in deze dag van de liefde, de ander vindt het commerciële onzin. Eén ding is zeker: wanneer je je geliefde moet missen, zal Valentijnsdag nooit meer hetzelfde zijn. Net als alle andere eerste keren die je mee moet maken zonder je partner.

Wanneer je je geliefde verliest, dan voelt het alsof de wereld tot stilstand komt. Maar in werkelijkheid gaat de tijd door en maakt het gemis hopelijk langzamerhand plaats voor een mooie herinnering. Maar voor dat zover is, moet je eerst wat obstakels nemen. De eerste Valentijnsdag zonder je geliefde, maar ook de eerste zomer. Of je eerste verjaardag zonder hem of haar. Wordt dat ooit makkelijker?

Troost in voetbal
Natasja (36) uit Amsterdam verloor haar man eind 2010 na een auto-ongeluk: "Mijn man was hélemaal gek van voetbal. Als er een EK of WK was, dan was ons huis knaloranje, werd de beamer erbij gesleept en keken we in de tuin op een groot scherm met vrienden." 
"Het WK van 2010 in Zuid-Afrika was voor hem fantastisch, zoveel sfeer. Voetbal kon me nooit zoveel schelen, maar die sfeer daar genoot ik net zoveel van als hij. In 2012, tijdens het EK, wilde ik het liefst onder een steen kruipen. Álles deed me denken aan hem en wat hij miste, ik werd er zo verdrietig van en ik wilde er niets mee te maken hebben."

Dat pad van rouw is geen snelweg, maar meer een weg met stenen, slingerpaadjes en soms een doodlopende weg.

"Gek genoeg was dat in 2014 helemaal anders. Ik voelde de behoefte om er iets mee te doen, en ik heb daaraan toegegeven. Ik heb het precies gevierd zoals hij dat zou hebben gedaan. En net als in 2012 deed alles me aan hem denken, met als verschil dat ik nu voor hem heb genoten, in plaats van om hem heb gehuild. Het voelde daardoor net alsof er een stukje van hem in mij voortleefde. Dat gaf me enorm veel troost."

Geen vaste tijd voor rouw
Heelt de tijd alle wonden? Volgens rouwbegeleider Henriëtte Doosje beleeft iedereen het anders: "Er staat geen vaste tijd voor rouw, iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. De tijd heelt niet alle wonden, het gaat ook om de aandacht die je geeft aan je rouwgevoelens. Rouwen is de overgangsfase van het 'oude leven' van voor het verlies naar 'het nieuwe leven'."

"Het is de achterkant van de liefde. Het is ook logisch dat je rouwt om iemand die zo dierbaar is geweest. Dat pad van rouw is geen snelweg, maar meer een weg met stenen, slingerpaadjes en soms een doodlopende weg.  Het is een ware zoektocht om te leren omgaan met jouw verlies."

Tips: hoe kun je omgaan met rouw?
Monuta vindt het belangrijk om nabestaanden zoveel mogelijk bij te staan. Niet alleen voor en tijdens het afscheid, maar juist ook erna. Wij geven je graag meer informatie over rouwverwerking en een aantal handvatten voor hoe je om kunt gaan met het verlies van een partner. Belangrijk is in ieder geval:

  • Wees lief voor jezelf
  • Laat het verdriet er zijn
  • Hulp vragen is een kracht, geen zwakte

 

Lees meer over rouwverwerking

 

Terug naar overzicht