Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Niet bij elkaar, maar wel echt samen

Niet bij elkaar,
maar wel echt samen

“Wat kunnen we wél doen? Dat is nu de vraag.” Door de coronacrisis weten we inmiddels heel goed wat allemaal niet meer kan. Maar gelukkig zijn we met zijn allen heel flexibel, innovatief en inventief. En zetten we nieuwe mogelijkheden in waar mogelijk. Zoals de livestream. Uitvaartverzorger Hans Scheel vertelt over de livestream tijdens de uitvaart van zijn schoonvader. 

We wisten al even dat mijn schoonvader niet lang meer had. We hadden ook al een idee hoe we de uitvaart wilden vormgeven. Dat hadden we met Pa besproken. Het is maart als hij uiteindelijk overlijdt. Precies op het moment dat de coronacrisis ons dagelijks leven met minstens anderhalve meter aan de kant schuift ... We moeten omschakelen dus. 

We blijven in onze bubbel

Onze bubbel is niet zo groot. Ma, drie kinderen met aanhang, drie kleinkinderen. We zijn al de hele week al bij elkaar. Om elkaar te steunen en om Pa te begeleiden bij het sterven. Mijn vrouw stelt daarom voor: “Weet je wat, we doen de uitvaart alleen met ons clubje, dan hoeven we geen rekening te houden met de afstand.” Iedereen vindt het een goed idee. “En dan hoeven we ook geen mensen voor het hoofd te stoten”, zeg ik praktisch. Want er mogen nog maximaal dertig mensen bij de uitvaart zijn.

Een bijzonder
afscheid

Er is veel mogelijk rondom het regelen van een uitvaart. Onze uitvaartverzorgers vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Weet u al wat uw wensen zijn? Leg vrijblijvend uw wensen vast in Monuta Uitvaartwensen.

Live voor iedereen

Maar we willen de mensen die daar behoefte aan hebben, wél de mogelijkheid geven om afscheid van Pa te nemen. “Wat vinden jullie van een livestream?”, gooi ik in de groep. Dit past goed bij onze familie én dit kunnen we prima organiseren in de aula van Monuta Rijnmond. 

Op de uitnodigingen die we naar iedereen versturen, zetten we een code en een datum en tijd. Met deze code kunnen mensen online inloggen op onze livestream. Gewoon thuis. Vanaf de bank, keukentafel of waar ze maar willen. Om zo op afstand bij de uitvaart te kunnen zijn.

“Welkom bij het afscheid van Pa”

We hebben de aula opgedeeld in tweeën, voor een wat intiemere sfeer. De camera staat zorgvuldig opgesteld zodat alles goed te zien is. De kist staat in het midden. Om even voor twaalf uur loop ik naar voren. Ik pak mijn aantekeningen uit mijn zak en kijk mijn schoonmoeder en mijn vrouw even aan. Dan richt ik mijn blik op de camera. En ik heet alle mensen die deel uitmaakten van het leven van Pa van harte welkom bij zijn afscheid. 

We voelen het allemaal

Ik krijg na afloop veel warme berichten. Mensen hadden het gevoel dat ze er echt bij waren. Dat ze het voelden. Natuurlijk, het fysieke contact misten ze. Wij ook. Maar toch hadden we op deze manier het gevoel dat we echt met elkaar afscheid namen. 

Dat kan dus wel!

We kunnen hoog of laag springen met zijn allen, maar veel dingen kunnen nou eenmaal niet meer. Daarom kijken we nu naar wat wél kan. Hoe kunnen we eer doen aan het leven van de overledene? Daar denken we nu extra goed over na. En daar worden we steeds beter in. De livestream is daar een mooi voorbeeld van. “We waren wel echt samen he”, bevestigt mijn vrouw mijn gevoel na afloop. 

Tips bij afscheid
op afstand

Doordat er vanuit de overheid maatregelen zijn opgelegd voor het regelen van een uitvaart hebben we te maken met een aantal beperkingen. Toch is er ondanks deze beperkingen nog veel mogelijk. We geven u graag enkele tips:

  • Livestream of video opname: Op veel locaties is het mogelijk de uitvaart op video op te nemen of via livestream uit te zenden. Dit zorgt ervoor dat mensen die niet aanwezig kunnen zijn toch deel uitmaken van het afscheid. 
  • Erehaag: Mensen die niet bij de uitvaart mogen zijn, kunnen op de route richting het uitvaartcentrum of op een andere locatie een erehaag vormen. Denk hierbij aan sportverenigingen die ook iets willen bijdragen. Houdt hierbij wel rekening met de maatregelen van het RIVM en andere verkeersdeelnemers. 
  • Tekeningen van de (klein)kinderen:  Een mooi gebaar is om (klein)kinderen een tekening te laten maken en deze op te sturen naar de uitvaartlocatie of de nabestaanden. Dit kleine gebaar zorgt voor veel steun en kan een waar lichtpuntje zijn in deze moeilijke periode. 
  • Gezamenlijke lijst met favoriete muziek:  Maak via spotify een gezamenlijke muzieklijst met alle muziek die herinneringen oproept aan de overleden dierbare. Deze lijst kan afgespeeld worden tijdens het afscheid. Iedereen die wil kan hier een liedje aan toevoegen zodat er toch het gevoel is van een gezamenlijk afscheid. 
  • Kaarsje branden tijdens de uitvaart of plaats een ster:  Vraag familie, vrienden en kennissen die niet bij de uitvaart kunnen zijn een kaarsje te branden op de dag van de uitvaart. Vraag hen hier een foto van te maken en deze te delen op de online gedenkplaats of social media.
  • Bloemen: vraag aan alle gasten die er niet bij kunnen zijn om een kaartje te schrijven met mooie woorden voor de nabestaanden of een herinnering aan de overledene. Deze kaartjes kunnen vastgemaakt worden aan bijvoorbeeld een roos die rondom de kist gelegd worden. 
  • Videobooschap of fotocollage:  Maak een videoboodschap of fotocollage met een mooie herinnering aan de overledene. Deze kunnen de nabestaanden vervolgens afspelen tijdens de dienst.