Op zo'n moment is iedereen gelijk

"Het is net na middernacht als ik uitgeput mijn bed in rol. Ik zit nog vol emoties die om eerlijk te zijn alle kanten opschieten. Van verdriet en frustratie (waarom parkeerde ik mijn auto zo ver weg?), tot berusting en trots op hoe ik deze week heb beleefd. Uiteindelijk slaag ik erin mijn hoofd én mijn telefoon uit te zetten en ik val in een diepe, droomloze slaap." Klaasje Mulder vertelt hoe zij uitvaartverzorger werd en hoe haar eerste week als uitvaartverzorger verliep.

Mooier dan Schiphol kun je het niet krijgen in de parfumerie, zeggen ze wel eens. Maar na een mooie carrière in de cosmetica, van filiaalmanager bij ICI Paris XL tot bij de parfumerie op Schiphol, voelde ik toch heel sterk: ik moet iets anders gaan doen. Maar wat?

Ik hoorde haar stem in mijn hoofd
Toen mijn broertje vijf jaar geleden overleed, heb ik geholpen met de laatste verzorging. Dat was zo mooi en zo bijzonder. Ik zal dat moment nooit meer vergeten. Wat ik blijkbaar ook nooit ben vergeten is dat de vrouw die ik toen hielp, tegen mij zei: ‘Dit is iets voor jou, het past bij je.’ Op dat moment dacht ik daar verder niet over na. Maar op het moment dat ik bewust ging nadenken over een mogelijke carrièreswitch, hoorde ik steeds weer haar stem in mijn hoofd. 

De aanhouder wint
Monuta was voor mij de werkgever waar ik heel erg graag wilde werken. Ik solliciteerde op verschillende vacatures. Na contact met de afdeling recruitment die aangaf welke functie echt bij mij zou passen, werd ik bij Monuta aangenomen als uitvaartverzorger. “Ik hou wel van die mentaliteit”, sprak mijn toekomstige manager. “Je bent zo’n aanhouder, ik geef je graag de kans.” 

En zo kwam het dat ik deze week mijn eerste solo-uitvaart verzorgde – na twee maanden alle kneepjes van het vak van mijn geweldige collega’s geleerd te hebben. En wat ging het goed (op wat beginnersfoutjes na natuurlijk...) en wat voelde het vertrouwd.  

Verdriet overstijgt alles
Weet je wat ik het mooiste vind? Je deelt een heel intiem moment in iemands leven. Oud of jong. Rijk of arm. Op het moment dat ik bij iemand binnenstap om een afscheid te bespreken, vallen alle verschillen weg. Op zo’n moment is iedereen gelijk. Dat vind ik heel bijzonder. Het geeft zo veel voldoening om er op dat moment écht voor iemand te kunnen zijn. 

Ik hou u nog wel een beetje in de gaten hoor.

“Zien we jou nu niet meer? Wat jammer!” hoorde ik na eerder deze week. “Nou, over een paar weken kom ik weer hoor. Dan drinken we een kop koffie en hoor ik graag hoe het gaat”, stel ik mevrouw gerust. “Ik hou u nog wel een beetje in de gaten hoor”, voeg ik eraan toe. Daar doe ik het voor. 

Goud waard
Ik heb nu al het gevoel dat ik veel collega’s ken en dat ik er niet alleen voor sta. Vooral het team bij Monuta dat de laatste verzorging verzorgt, is werkelijk goud waard. We passen echt samen op de overledene en de familie. Want het is zo belangrijk voor de nabestaanden hoe zij hun geliefde als laatste zien. 

Waarom parkeerde ik mijn auto nou zo ver weg? 
Ook al gaat het soms ook wel eens mis, ik voel dat ik op mijn plek ben. En ik blijf een eeuwige optimist. Dus had ik geen fouten gemaakt, dan had ik er ook niet van geleerd! Ik kijk ernaar uit snel weer voor iemand écht het verschil te kunnen maken. Maar nu eerst slapen...

Kom jij werken bij Monuta?

Bij Monuta gaan we voor een passend afscheid. Of je nou developer, medewerker hospitality, uitvaartverzorger of marketeer bent. Werken bij Monuta is betekenisvol werk in een ondernemende organisatie. Lees meer over werken bij Monuta, bekijk onze actuele vacatures of meld je aan voor een job alert.

Werken bij Monuta

Terug naar overzicht