Praat over je uitvaartwensen

Praat over je uitvaartwensen

Waarom is het zo belangrijk om na te denken over je uitvaartwensen? Of je wilt worden begraven of gecremeerd? Welke muziek, bloemen en rouwkaart jouw familie of vrienden moeten regelen? Je eigen afscheid: je kunt je er weinig bij voorstellen, maar je kunt je er wel op voorbereiden. Door nu je wensen vast te leggen, komen je naasten straks niet voor lastige keuzes te staan. Je weet immers niet wat het leven voor je in petto heeft.

"We praten niet gemakkelijk over de dood en hebben het liever niet over onze uitvaartwensen. 'Wil jij worden begraven of gecremeerd?' is een vraag die hooguit en heel af en toe aan je wordt gesteld. En dat is niet vreemd: in de bloei van je leven sta je niet stil bij de dood. Maar als je ernstig ziek bent en niet meer beter wordt, komt het ineens een stuk dichterbij. Je weet dan dat je naasten op korte termijn jouw uitvaart moeten gaan regelen. Door je uitvaart te bespreken en vast te leggen, maak je het hen een stuk makkelijker. 

Troost
Bij een uitvaart willen de nabestaanden, in de korte tijd die ze daarvoor hebben, een afscheid vormgeven die past bij hun overleden dierbare. De hoogtepunten komen voorbij, soms ook de dieptepunten, de favoriete muziek klinkt door de boxen en zijn of haar lievelingseten wordt geserveerd. Vaak wordt na de uitvaart de vraag gesteld 'Was het een mooie uitvaart?' Eigenlijk bedoelen we hiermee 'Paste het afscheid bij de overledene?'. Gelukkig is het antwoord vaak 'ja', want uit een mooi afscheid putten nabestaanden veel troost.

Rouwen
Toch hoor ik regelmatig dat het bespreken van de uitvaart wordt uitgesteld omdat de persoon die komt te overlijden te zwak is, soms nog vecht tegen de ziekte of niet wil praten over het naderende afscheid. Vaak wordt gezegd 'dat moet jij maar regelen als ik er niet meer ben'. Het gesprek over de uitvaart wordt vermeden en de nabestaanden blijven achter met vragen en moeten zelf invulling geven aan de uitvaart. Dit kan voor je nabestaanden een grote last zijn. Ook na de uitvaart kunnen zij gaan twijfelen of ze het wel goed hebben gedaan, terwijl ze in deze verdrietige periode alle energie nodig hebben om te rouwen. 

Mooie gesprekken
Praten over je wensen kan ook voor mooie gesprekken zorgen: over wie jij bent, wat jouw drijfveren zijn of waren, en waarom het voor jou belangrijk is dit aan anderen te laten zien. Nadenken over je uitvaart en delen van je wensen is onderdeel van het verwerkingsproces van jouw afscheid. Je kunt er niet omheen en je moet de realiteit onder ogen zien. En het geeft ook rust als de uitvaartwensen zijn vastgelegd.

Het praten over en het vastleggen van je wensen:

  • geeft je de gelegenheid na te denken over wie je bent en wat je over wilt dragen.
  • ontzorgt jouw nabestaanden in één van de moeilijkste periodes in hun leven.
  • geeft je verbinding met jouw naasten. Het samen praten over jouw laatste afscheid kan zeer intiem en bijzonder zijn.

Oriënterend gesprek met onze uitvaartverzorgers
Neem gerust contact op met één van onze uitvaartverzorgers voor een oriënterend gesprek. Zij kunnen jou alles vertellen over de uitvaartmogelijkheden. In Monuta Uitvaartwens kun je eenvoudig en kosteloos je wensen vastleggen. Heb je nog geen uitvaartverzekering? Bekijk de mogelijkheden bij Monuta.

 

 

Tips voor degene die komt te overlijden

  • Vind je het moeilijk om te praten over jouw afscheid? Schrijf je wensen op, bijvoorbeeld in Monuta Uitvaartwens, en laat je naasten weten waar ze te vinden zijn
  • Je denkt misschien dat het helpt om het aan je naasten over te laten, wanneer je bent overleden. Vraag hen hoe zij zich hierbij voelen; voor hen kan het prettiger zijn als je toch zelf een aantal keuzes maakt.
  • De uitvaart verloopt misschien iets anders dan je hebt bedacht en vastgelegd. Laat je naasten weten dat dit niet erg is.
 

Tips voor de toekomstig nabestaanden

  • Vind je het moeilijk om het gesprek met jouw dierbare aan te gaan? Praat dan niet specifiek over je uitvaartwensen, maar over zijn of haar leven, passies, wensen en dromen. Gebruik dit als inspiratie voor de uitvaart.
  • Je uitvaartwensen hoef je niet in één gesprek te achterhalen. Doe het stap voor stap. In Monuta Uitvaartwens kun je de keuzes tussendoor opslaan.
  • Praat met familieleden en vrienden over de uitvaart. Zij hebben misschien mooie ideeën die je kunt voorleggen aan jouw dierbare.

Over Leoniek van der Maarel

Leoniek van der Maarel is een (rouw)psycholoog en orthopedagoog. In haar werk is zij gespecialiseerd in rouw bij volwassenen en kinderen. Daarnaast is zij bestuurslid bij stichting Achter de Regenboog.

Leoniek van der Maarel
Terug naar overzicht