tips voor rouw en feestdagen

Zes tips voor feestdagen en rouw

De feestdagen zien er dit jaar noodgedwongen anders uit voor iedereen. Maar wat als u (onlangs) een dierbare hebt verloren? Het verdriet en het gemis kunnen u dan misschien wel extra aangrijpen. Uw behoefte aan troost en steun is groot. Maar door de maatregelen tegen het coronavirus wordt dit moeilijker. Wat kunt u dan doen? In dit blog geven wij u zes tips (en een bonustip) om de feestdagen met een fijn gevoel door te komen.

1. Zoek elkaar juist nu online op en deel uw gemis
Wanneer u rouwt geldt altijd: doe alleen datgene waar u zich goed bij voelt. Alleen u weet wanneer u zich het prettigst voelt. Maar juist nu we elkaar niet zo makkelijk thuis op kunnen zoeken, is het misschien juist goed om elkaar bewust online op te zoeken. Niet alleen door elkaar te bellen, maar juist ook om elkaar te ‘zien’. 

Gelukkig zijn hier tegenwoordig veel mogelijkheden voor: videobellen via Whatsapp, Zoom, Skype, noem maar op. Videobellen vervangt het echte contact natuurlijk niet. Een arm om de schouder slaan kan natuurlijk niet online. Maar het is wel goed om elkaar even te kunnen zien en het gemis en de herinneringen met elkaar te delen.  

2. Stuur een kerstkaart naar dierbaren
Nu we elkaar minder zien kan een klein gebaar als een kerstkaart heel waardevol zijn. Neem hiervoor ook zelf initiatief en stuur een kerstkaart naar de mensen die u dierbaar zijn. U zult zien dat u van de meeste een mooie kaart terugkrijgt. Een paar handgeschreven zinnen kunnen in deze tijd veel betekenen en het gevoel geven dat u er niet alleen voor staat. 

3. Richt een herinneringstafel in
Ook een uitgebreid kerstdiner met dierbaren is dit jaar lastig. Misschien is het dan juist mooi om rond de feestdagen een herinneringstafel als ode aan uw dierbare in te richten op een mooie plek in het huis. 

Een mooi aangeklede tafel, met daarop foto’s en andere spullen die u aan uw dierbare doen denken. Denk aan souvenirs van een mooie vakantie die u samen heeft beleefd. Zijn of haar lievelingsboek, gereedschappen die met zijn of haar hobby te maken hebben. Heeft u geen idee wat u op zo’n herinneringstafel uit zou kunnen stallen? Op het Instagram-account @monutastories vindt u herinneringsfoto’s waarmee u inspiratie op kunt doen.

4. Hang een ornament ter ere van uw dierbare in de boom
Misschien had u thuis de traditie om samen elk jaar een nieuwe kerstversiering voor in de boom te kopen. Of heeft u kerstballen die al jaren in de familie zijn en dus daarom bijzonder zijn. U kunt ook een nieuwe traditie beginnen: hang een mooie versiering ter ere van uw dierbare in de boom. Dat kan iets zijn dat u aan hem of haar doet denken: er zijn tegenwoordig kerstballen in alle vormen, soorten en maten te vinden. Maar het kan ook een zelfgemaakte versiering zijn – van bijvoorbeeld papier of hout – met daarop de naam van uw dierbare.

5. Zorg voor een goede balans tussen herinneren en afleiding
Het is goed om tijdens de feestdagen de herinnering aan uw dierbare levend te houden. Maar het is ook goed om aandacht aan het gewone leven te geven en wat afleiding te zoeken. Juist die wisselwerking kan ervoor zorgen dat uw hoofd helder blijft en u niet in een dieper dal van verdriet terecht komt. Probeer aandacht te besteden aan een hobby waar u blij van wordt. Denk aan lezen, knutselen of een mooie legpuzzel maken. 

6. Doe iets fysieks
Tijdens de lockdown kunnen we niet zoveel mensen bezoeken of zelf veel mensen thuis ontvangen. Maar van binnen zitten wordt niemand beter. Probeer iets fysieks te doen: een wandeling door het bos, een lange wandeling langs zee. Het kan goed doen om stevig door te stappen en even je hoofd leeg te maken. 

Bonustip: plaats een ster op de Sterrenhemel

U kunt uw dierbare ook online herdenken, door bijvoorbeeld een ster op de Sterrenhemel te plaatsen. Een ster op de Sterrenhemel is een blijvende herinnering, die u altijd en overal op kunt zoeken. U kunt ook een persoonlijke boodschap aan de ster toevoegen. Als u dit wilt, dan kunt u de ster tijdens kerst ook delen op Facebook of Twitter, zodat uw dierbare extra aandacht tijdens deze dagen krijgt.

Plaats een ster

Terug naar overzicht