Tot in de puntjes voorbereid

Bij een overlijden moeten er door nabestaanden vaak veel keuzes worden gemaakt. Maar soms komt het voor dat de overledene de uitvaart zelf al tot in de puntjes heeft voorbereid. Monuta uitvaartverzorger Jolanda Nieuwlaat vertelt over de uitvaart van meneer Janssen. 

“Ik word gebeld door meneer Janssen. Hij is niet ziek, maar wel op leeftijd. Zijn vrouw is jaren geleden overleden en hij weet hoe zwaar het is om een uitvaart te regelen. Zijn naaste familie wil hij niet belasten met het maken van moeilijke keuzes wanneer hij er niet meer is. Daarvoor wonen ze te ver weg. Daarom wil hij zijn eigen afscheid nu alvast voorbereiden met mij.

Aan de koffietafel
Als ik bij hem aan de koffietafel zit en zijn verzekeringspapieren erbij pak, blijkt hij een geldverzekering van 10.000 euro te hebben. Een flink bedrag voor iemand die in de negentig is. Ik vraag hem naar zijn wensen en hij blijkt goed te weten wat hij wil. Hij wil niet begraven, maar gecremeerd worden.

De adressen van de mensen die hij op zijn uitvaart wil uitnodigen heeft hij ook alvast bij elkaar gezocht. Samen bladeren we door het boek met grafkisten en zoeken een mooie kist uit. Mozart is zijn lievelingscomponist en hij laat mij weten wat zijn favoriete stukken zijn.

Thuis werk ik al zijn wensen uit en een week later overhandig ik hem een mapje waar zijn uitvaart tot in detail is uitgewerkt.

Een cassette met Mozart
Ruim een jaar later krijg ik een telefoontje dat meneer Janssen is overleden. Als ik de huiskamer in stap, zie ik de map op tafel liggen die ik hem een jaar eerder heb gegeven. Hij heeft een cassette met de originele muziekstukken van Mozart in de map gestopt. Zijn familie hoeft voor de uitvaart niets meer te regelen. 

Op de dag van de uitvaart is er een klein gezelschap om hem een laatste eer te bewijzen. Ik ga de dienst zelf voor. We zitten rondom de door meneer uitgekozen kist en luisteren naar de stukken van Mozart. Na de dienst krijgen de genodigden een Brabantse koffietafel. Niemand mag weggaan met een lege maag, was de uitdrukkelijke wens.

Wanneer alle kosten voor de uitvaart zijn betaald, is er nog een bedrag van de verzekering over. Ik vraag de familie om bonnetjes voor gekochte kleding voor de uitvaart en de gemaakte reiskosten te declareren. Zo had hij echt alles tot in detail voor hem én zijn familie geregeld.”

Een bijzonder afscheid, je kunt je er op voorbereiden

Na een overlijden komt er veel op nabestaanden af. Het is dan fijn als bepaalde praktische zaken, zoals bijvoorbeeld de financiering van de uitvaartkosten, al geregeld zijn. Dan hoeven zij hier niet meer naar om te kijken en ontstaat er ruimte om voor het creëren van waardevolle momenten met elkaar en als het zover is: het nemen van afscheid.

Bereken uw premie

In verband met privacy is de naam van meneer Janssen fictief.

Terug naar overzicht