Veteranendag: "Op blote voeten keerde ik terug naar Nederland"

Op zaterdag 29 juni is het Veteranendag. Daarom delen wij het aangrijpende verhaal van Indië-veteraan Arie en zijn legerschoenen. Uitvaartverzorger Monique Maurik vertelt over het bijzondere afscheid dat zij voor hem en zijn familie mocht verzorgen. 

Arie herhaalde het verhaal keer op keer. Zijn stem sloeg over en zijn ogen vulden zich met ongeloof en woede. Het zat hem nog altijd dwars. Het heftige verhaal over zijn tijd in Nederlands-Indië, waardoor hij nog steeds geen rust gevonden had…

Onherbergzaam
"De mijn verwoestte zeker twintig mannen. En ik… ik mocht ze bijeenrapen.” Een traan rolde over zijn wang. De strijd in het onherbergzame gebied had alles vernield. “Zonder mijn maten en op blote voeten keerde ik terug naar Nederland. Het enige commentaar dat ik kreeg bij het inleveren van mijn plunjezak, was dat mijn legerschoenen ontbraken. En ik moest er ook nog eens voor betalen!”

Denk na over uw wensen

Heeft u al eens nagedacht over uw uitvaartwensen? Wilt u bijvoorbeeld uw favoriete muziek laten horen of een mooie herinnering delen uit uw verleden? U kunt vrijblijvend uw uitvaartwensen online vastleggen in Monuta Uitvaartwensen.

Leg uw wensen vast

Afsluitend hoofdstuk
Twee weken later is Arie overleden. Ik ging op bezoek bij zijn vrouw in hun oude huisje in het bos. “Arie was altijd buiten met de vogels bezig. Hij heeft zo veel meegemaakt, maar de vogels gaven hem rust.” Samen met zijn weduwe nam ik de wensen voor zijn uitvaart door. Eén ding wisten we zeker: Aries verhaal verdiende een afsluitend hoofdstuk.

Zijn weduwe keek me dankbaar aan: "Nu kunnen we het echt afsluiten."

Rust gevonden
Op de dag van de uitvaart hadden we een paar legerschoenen op zijn kist gezet. Ik vertelde zijn verhaal nog een keer aan alle gasten. Na de ceremonie pakten we de schoenen op en zetten ze bij het Indiëmonument, dat aan het begin van de begraafplaats stond. Zijn weduwe keek me dankbaar aan: “Nu kunnen we het echt afsluiten.”

Tot slot strooiden we in Aries graf geen rozenblaadjes, maar vogelzaadjes. Want bij de vogels vond hij rust.

 

Erkenning en waardering

Monuta werkt veel voor en met veteranen en wil graag iets terugdoen voor de mensen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Daarom zijn wij trotse partner van Veteranendag: een nationaal evenement waar heel Nederland meer dan 110.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Veteranendag vindt plaats op zaterdag 29 juni 2019 op het Malieveld in Den Haag.

 

Terug naar overzicht