Columbarium

Wat is dat eigenlijk, een columbarium?

Jarenlang kozen de meeste mensen ervoor om begraven te worden. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor cremeren. Maar niet iedereen weet even goed wat zij het liefst doen met de as van hun dierbare. Uitstrooien of (nu nog) niet? Een columbarium kan dan een oplossing bieden. Els van den Brink, senior medewerker crematorium Heidehof, vertelt over wat een columbarium is en hoe dit een mooie keuze kan zijn. 

Columbarium is Latijn voor ‘duiventil’. Het is een bewaarplaats voor urnen bij een crematorium of begraafplaats. Het is vaak een muur met nissen. Hierin kunnen de nabestaanden de urn met as van zijn of haar dierbare plaatsen. Afhankelijk van de grootte van de nis is er ruimte voor bijvoorbeeld een kleine gedenksteen met een persoonlijke tekst. Of voor bloemen, foto’s of iets anders persoonlijks. Zo is dit een plek waar de nabestaanden altijd naar terug kunnen komen zolang de urn hier staat. Een gedenknis dus eigenlijk.

Een columbarium kan veel verschillende vormen hebben
Het kan bijvoorbeeld bestaan uit alleen een muur die aan beide kanten open is met daarin gaten of ruimte voor de urnen. De nissen kunnen ook in een gebouw zitten waar de nabestaanden dag en nacht terechtkunnen. En soms zit er glas of een deurtje voor de nissen. Mensen kunnen kiezen wat hij hen past. 

Een plek om naar terug te kunnen gaan 
Mensen kiezen om hele verschillende redenen voor een gedenknis. Zo vindt de een het heel erg fijn om een plek te hebben om naar terug te kunnen gaan, net als bij een graf. Zij willen de as liever niet uitstrooien, want als ze dat doen, hebben ze niets meer. Dan is zijn of haar dierbare echt weg. Deze mensen kunnen heel veel vinden bij een graf of een columbarium. Ze voelen zich dan even heel dicht bij hun dierbare.

Uiteindelijk weer samen
Soms kiest een gezin of echtpaar een plek in een nis uit waar twee urnen in passen. Gaat vader eerder dood dan moeder? Dan ‘wacht’ vader op moeder in het columbarium totdat moeder ook is overleden. Of andersom natuurlijk. Waarna de kinderen hun vader en moeder uiteindelijk samen kunnen uitstrooien. Dat is toch prachtig? 

De as liever nog niet uitstrooien
Het kan ook voorkomen dat de overledene of nabestaande het simpelweg nog niet weet. ‘Ik wil de as niet thuis bewaren, maar ook niet uitstrooien. Dat is weer veel te definitief.’ Zij zijn er nog niet aan toe om die definitieve keuze te maken. Ze nemen het liefst de tijd om daar rustig over na te denken. Dat kan een jaar zijn, maar ook langer. Tot die tijd krijgt de urn dan een mooi plekje in het columbarium. 

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Een plekje in een columbarium kan dan een mooie en passende keuze zijn. 

Meer informatie over de mogelijkheden?

Een nis huren in een columbarium kost gemiddeld € 100. Bel ons gerust als u meer wilt weten of over de mogelijkheden bij u in de buurt. Wij zijn bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 - 023 05 50. Onze medewerkers geven graag antwoord op uw vragen. Voor het uitzoeken van een nis in ons columbarium of een andere vorm van asbestemming kunt u een afspraak maken. 

Terug naar overzicht