Wat kunnen we wel doen

Wat kunnen we wél doen?

De coronacrisis brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Ook voor uitvaartverzorgers. Maximaal 30 personen bij een dienst, alleen telefonisch contact met de uitvaartverzorger, 1,5 meter afstand tussen de gasten. Geen handen schudden, geen dranken en geen nazit. Dit is een greep uit de belangrijkste maatregelen. Op dit moment. Want dit kan morgen of volgende week weer anders zijn. Wij doen altijd ons uiterste best om een mooi afscheid te verzorgen voor alle betrokkenen. Wat de omstandigheden ons ook opleggen. Uitvaartverzorger Sandra Tom vertelt hoe zij omgaat met deze moeilijke en snel veranderende situatie.

Ik hang de telefoon op. En laat het gesprek even bezinken. Ik heb net een uitvaart besproken met een Armeense familie. Hun baby van vijf maanden is plotseling overleden aan wiegendood. Vreselijk! Dit is een verlies wat zo onmenselijk groot is. Wat kan ik hier betekenen voor de familie?

Plotseling sluit het luchtruim
De familie houdt de uitvaart graag met de hele Armeense gemeenschap. Dit betekent dat er ook veel mensen vanuit het buitenland zullen komen. Maar dan sluit maandag plotseling het luchtruim. Al deze mensen kunnen dus niet meer naar het afscheid komen. Terwijl zij dat zo graag willen. Ik moet snel schakelen. Hoe kan ik deze mensen helpen?

Bloemen bestellen kan wel
Ik bedenk een praktische oplossing die wel mogelijk is. Ik laat de familie weten dat iedereen via mij bloemen kan bestellen. Zodat zij op deze manier toch hun medeleven kunnen tonen. De familie is gelukkig begripvol. We hebben hier te maken met overmacht. Dit had niemand voorzien.

Afscheid op afstand

Voor al uw vragen over een afscheid op afstand en de nieuwe corona maatregelen op een uitvaart kunt u contact opnemen met onze Uitvaart hulplijn via 0800 - 723 62 74

Meer informatie

De zon houdt de mensen buiten warm
Op de dag van het afscheid zijn de richtlijnen alweer verder verscherpt. Zo mogen er niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij een uitvaart. We besluiten daarom om het afscheid in delen te houden. Alleen de naaste familie is in het uitvaartcentrum tijdens de dienst, de rest van de mensen wacht buiten. Het is even vervelend, maar ik heb het idee dat de familie binnen de aanwezigheid en steun van de mensen buiten voelt. Gelukkig werkt het weer mee. De mensen staan buiten in een warme lentezon.

In groepjes van dertig 
Als de familie het reiswiegje met de kleine man naar buiten begeleidt, volgen de mensen in groepjes. Maximaal 30 personen staan rondom het kleine graf tussen alle bloemstukken die bezorgd zijn. Dan gaat deze groep mensen weg en komen de volgende 30 personen rondom het graf staan. De mensen vormen steeds een ruime cirkel, want iedereen houdt gepast afstand tot elkaar. De Armeense voorganger herhaalt zijn tekst en houdt zijn gebeden voor deze groep. 

Dit ritueel herhalen wij drie keer. Dan is iedereen geweest en heeft iedereen op deze manier toch persoonlijk afscheid kunnen nemen. Eén van de bezoekers heeft alles gefilmd voor de familie in het buitenland. Zo kunnen zij ook later nog op afstand afscheid nemen. 

We kijken naar wat wél kan
Het is zwaar om te zoeken naar een passend afscheid waarbij we zoveel mogelijk tegemoetkomen aan de wensen van de familie, binnen de onzekere situatie die nu in Nederland is ontstaan. We kijken nu vooral met elkaar naar wat wél mogelijk is. Want ieder verlies verdient een passend afscheid. Ook - of juist - nu.  

Tips bij afscheid op afstand

Doordat er vanuit de overheid maatregelen zijn opgelegd voor het regelen van een uitvaart hebben we te maken met een aantal beperkingen. Toch is er ondanks deze beperkingen nog veel mogelijk. We geven u graag enkele tips:

  • Livestream of video opname: Op veel locaties is het mogelijk de uitvaart op video op te nemen of via livestream uit te zenden. Dit zorgt ervoor dat mensen die niet aanwezig kunnen zijn toch deel uitmaken van het afscheid. 
  • Erehaag: Mensen die niet bij de uitvaart mogen zijn, kunnen op de route richting het uitvaartcentrum of op een andere locatie een erehaag vormen. Denk hierbij aan sportverenigingen die ook iets willen bijdragen. Houdt hierbij wel rekening met de maatregelen van het RIVM en andere verkeersdeelnemers. 
  • Tekeningen van de (klein)kinderen:  Een mooi gebaar is om (klein)kinderen een tekening te laten maken en deze op te sturen naar de uitvaartlocatie of de nabestaanden. Dit kleine gebaar zorgt voor veel steun en kan een waar lichtpuntje zijn in deze moeilijke periode. 
  • Gezamenlijke lijst met favoriete muziek:  Maak via spotify een gezamenlijke muzieklijst met alle muziek die herinneringen oproept aan de overleden dierbare. Deze lijst kan afgespeeld worden tijdens het afscheid. Iedereen die wil kan hier een liedje aan toevoegen zodat er toch het gevoel is van een gezamenlijk afscheid. 
  • Kaarsje branden tijdens de uitvaart of plaats een ster:  Vraag familie, vrienden en kennissen die niet bij de uitvaart kunnen zijn een kaarsje te branden op de dag van de uitvaart. Vraag hen hier een foto van te maken en deze te delen op de online gedenkplaats of social media. Het is ook mogelijk een ster te plaatsen op de online Sterrenhemel
Terug naar overzicht