Blog zij vermaken zich samen wel

Zij vermaken zich samen wel!

“Ik loop met een klein bundeltje in mijn armen het uitvaartcentrum binnen. De meiden achter de balie zien mij aan komen lopen en krijgen direct tranen in de ogen. In mijn armen heb ik een kleine jongen die slechts een paar dagen oud is geworden. Een piepklein, maar perfect baby’tje.” Uitvaartverzorger Yvonne van Lingen vertelt over de uitvaart van niet 1, maar 2 baby’s. 

Ik heb baby Orlando zelf opgehaald in het ziekenhuis, daar laat ik geen rouwauto voor komen. Gewoon, in een klein mandje naast me. Zijn jonge Surinaamse moeder heeft een dergelijk verlies nog nooit meegemaakt en weet niet goed wat ze moet doen. Ik ben op zo’n moment blij dat ik haar kan helpen met de praktische kant van het verlies.

Die laat je toch niet alleen? 
Tja, de praktische kant, die hoort er nou eenmaal bij. Bij elke uitvaart. Maar de uitvaart van baby’s blijft toch extra bijzonder. En dat voel ik nu weer bij Orlando. Ik kijk omlaag. Ik heb zo’n gaaf, zo’n mooi baby’tje in mijn armen, een echt mensje. Die laat je toch niet alleen? Ik loop naar de koeling en leg hem dichtbij een volwassene. ‘Let jij een beetje op hem?’ fluister ik stilletjes. 

Geliefd voor altijd 
Een paar dagen later zoekt zijn moeder een prachtig plekje voor hem uit op de begraafplaats en hij krijgt een simpele, maar warme begrafenis. Drie weken later krijg ik opnieuw een telefoontje van een Surinaamse familie. Ook deze moeder heeft haar te vroeg geboren kindje verloren... Een meisje dit keer. Ze noemt haar baby Priya, geliefd voor altijd. 

Pal naast Orlando! 
Haar vader en moeder kleden haar aan met de liefste poppenkleertjes die ze kunnen vinden, een roze jurkje, kleine sokjes, een strikje om haar hoofdje. Ze zoeken een mooi plekje uit op de begraafplaats. Maar als de jonge ouders hun keuze aan mij laten weten, kan ik het bijna niet geloven. Pal naast Orlando! Ik druk hen op het hart dat ze geen betere plek uit hadden kunnen kiezen. En opnieuw verzorg ik een intiem afscheid van een te vroeg geboren baby die slechts een paar dagen heeft mogen leven. 

Zij vermaken zich nu samen wel
Nog diezelfde dag bel ik de moeder van Orlando. ‘Er ligt nu zo’n lief meisje naast Orlando’, begin ik en ik vertel haar alles over Priya en hoe mooi ze eruit zag. ‘Zij vermaken zich nu samen wel!’, druk ik de moeder van Orlando op het hart. Ze barst in lachen en huilen tegelijk uit. Het had niet mooier kunnen zijn. 

Zo bijzonder
Soms hebben de dingen gewoon zo moeten zijn. Ik geef de jonge moeders met toestemming van elkaar elkaars telefoonnummer. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze met elkaar in contact blijven en steun vinden bij elkaar. Want dit is toch bijzonder?

Uitvaartwensen vastleggen

Weet u al hoe uw dierbare zijn of haar afscheid vorm wil geven? Bespreek nu de uitvaartwensen met uw dierbare en leg deze gratis en vrijblijvend vast. Zo blijft u later niet met vragen achter en krijgt u een inzicht van de uitvaartkosten.

Leg uw wensen vast

Terug naar overzicht