Nabestaanden steunen

Wanneer een dierbare van uw vriend(in), partner of familielid overlijdt, is het voor de nabestaanden niet gemakkelijk. Hoe steunt u iemand na het overlijden van een dierbare?

Luister naar de rouwende en laat deze zijn of haar gevoelens onder woorden brengen. Misschien kunt u de nabestaande wat werk uit handen nemen? Bijvoorbeeld door de telefoon aan te nemen of kaarten te schrijven. Weet dat rouwen gepaard gaat met ontkenning, gevoelens van angst, wanhoop en vaak ook schuldgevoelens. Iemand die een geliefde verliest, wil deze eigenlijk niet los laten. Het is een gevecht tussen verstand en gevoel. Blijf daarom ook na een tijdje interesse tonen en misschien kunt u op een gegeven moment helpen om de stap naar verwerking te zetten. Zo kunt u samen bijvoorbeeld iets leuks gaan doen.

Vindt u het lastig om steun te bieden of weet u niet hoe u hiermee om moet gaan? U kunt nabestaanden ook wijzen op een mooi boek, zoals ‘Je mag me altijd bellen’ van Karin Kuiper. Over een jonge weduwe met drie kleine kinderen die haar man verloor aan de gevolgen van een hersentumor. U kunt ook gratis het e-magazine 'Even stilstaan bij afscheid nemen' bekijken. 

Ontmoetingsplek nabestaanden
Voor troost en praktische hulp kunnen nabestaanden terecht op de ontmoetingsplek ‘
Wie troost mij’. 

Ga naar Wie troost mij