Rouwen

Wanneer u iemand verliest, doorloopt u een periode van rouw. Een rouwproces bestaat uit verschillende onderdelen,  maar hierbij is geen volgorde, geen tijdplan én geen einde bepaald. Rouwen doet iedereen immers op zijn eigen manier en de onderdelen die bij rouwen horen volgen elkaar echt niet keurig netjes op. Soms lijkt het alsof u een stuk verder bent, maar dan ineens kunt u weer een hele moeilijke periode hebben waarbij allerlei emoties horen. 

Om een verlies te verwerken, kan het helpen om bepaalde rituelen uit te voeren. U kunt er ook voor kiezen om een mooie gedenkplaats te creëren, voor een blijvende herinnering aan uw dierbare.

Daarnaast bestaan er manieren om u te helpen door een rouwperiode heen te gaan:

Het verlies erkennen

Wees u bewust van wat het verlies is. Dat is een hele zware stap, want u kunt de situatie niet veranderen. Accepteer wat is gebeurd. Probeert u eens of u hardop kunt uitspreken dat uw dierbare is overleden en voel daarbij uw emotie: Sandra is dood. Willem is dood. Iedere keer weer spreekt u het uit.

Emoties voelen en uiten

Laat uw emoties toe. Of het nu gaat om verdriet, boosheid, vrolijkheid of woede. Soms lijkt het teveel en bent u bang om er aan onderdoor te gaan. Dat gebeurt niet. Als uw hoofd uit elkaar lijkt te barsten, zullen uw hersenen tijdelijk ‘een deurtje dicht doen’. Zodat u soms ineens stopt met huilen of kunt glimlachten om een fijne herinnering. Hierbij hoort ook het zetten van moeilijke stappen, zoals het aanraken van een dierbare, het bezoeken van de begraafplaats, het plegen van een telefoontje of het schrijven van een uitgestelde brief.

Verder gaan

Het leven gaat verder. Hoewel het misschien lijkt alsof niets u nog plezier geeft, is het toch goed om weer naar het werk te gaan. Of om een vakantie te boeken of een etentje met een vriend af te spreken. Het voelt soms alsof u het leven en de wereld opnieuw moet leren kennen.

De draad oppakken

U pakt de draad van het leven weer echt op. U durft weer te genieten of een relatie aan te gaan. Vaak krijgt u ook met zingevingsvragen te maken. Hoe vind ik weer geluk in mijn leven? Is deze relatie, deze baan, deze invulling van mijn leven nog wel bevredigend?

 

Meer lezen over afscheid nemen? Download gratis het e-magazine 'Even stilstaan bij afscheid nemen'.