Inspiratie voor een uitvaart

Inspiratie opdoen

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. Denk daarbij niet alleen aan de keuze voor een bepaalde uitvaartkist of rouwvervoer, maar ook aan de plek waar u afscheid neemt. U kunt bijvoorbeeld een bepaalde sfeer creëren met bloemen, muziek of licht. Of kies voor een ronde opstelling tijdens de dienst, zodat gasten zich meer betrokken voelen.

Bloemen zeggen meer

Bloemen kunnen veel meer bijdragen aan een uitvaart dan alleen een krans met lievelingsbloemen, of bloemen in de favoriete kleur van de overledene. Met bloemen kunt u een persoonlijke boodschap mee geven aan de uitvaart. Denkt u bijvoorbeeld eens aan het verwerken van een persoonlijk element in een bloemstuk en laat dit element een rol spelen tijdens de afscheidsdienst. Bloemen vormen zo een onderdeel van de uitvaart.

Meer dan cake

Na de uitvaart kunt u kiezen voor het drinken van een kopje koffie of thee en het eten van een broodje, maar er is qua catering veel meer mogelijk. Laat een high tea verzorgen, serveer sushi of houd een barbecue. Ook zijn er verschillende cateraars die werken met biologische producten of producten uit de streek. Zo geeft u een persoonlijk en lokaal tintje aan de uitvaart.

Beelden als herinnering

Een uitvaart gaat vaak in een waas voorbij. Achteraf is het soms lastig om goed te kunnen herinneren hoe het is gegaan of wie er aanwezig waren. Een uitvaartfotograaf zet met sfeerbeelden de tijd stil. Zo kunt u terugkijken naar de belangrijke en dierbare momenten en houdt u met foto’s de herinnering levend.

Mooie herinneringsproducten

As kan worden bewaard in een urn of sieraad, maar ook in een prachtig glasobject. U kunt hierbij zelfs kiezen voor een eigen ontwerp in een kleur naar keuze. In een glasobject worden twee tot vijf theelepeltjes as verwerkt, waardoor een wonderschoon effect ontstaat. Ook is er volop keuze uit strooikokers, die geschikt zijn voor een begrafenis of asverstrooiing, maar ook als aandenken.

Muzikale omlijsting

Tijdens de uitvaart bepaalt u zelf welke muziek u wilt laten horen. Het is daarbij zelfs mogelijk een clip te laten afspelen op de schermen. Maar u kunt er ook voor kiezen om live muziek ten gehore te laten brengen. Hierdoor komt muziek nog dichterbij. U kunt kiezen voor allerlei soorten liedjes. Denk aan Nederlandstalige liedjes als ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter en ‘Trein naar Niemandsland’ van Frans Bauer. Maar ook aan ‘Time to Say Goodby’ van Andrea Bocelli en de klassieker ‘Ave Maria’ van Mozart.

Groene uitvaart

Steeds meer mensen zetten zich in voor een milieuvriendelijke en leefbare wereld. In hun persoonlijke levensstijl maken zij keuzes die passen in een duurzame samenleving. Deze levensstijl is ook door te voeren bij een uitvaart. Want wie natuurvriendelijk en milieubewust heeft geleefd, wil ook graag milieubewust afscheid nemen. Wij geven u graag inspiratie over groene uitvaarten, duurzame producten en diensten, natuuurbegraafplaatsen en groene asbestemmingen.

 

Mogelijkheden per regio

Daarnaast verschillen de mogelijkheden per regio. Wilt u precies weten wat wel en niet kan? Vraag dan een gesprek aan met een uitvaartverzorger in uw buurt.