Samen vooraf alles regelen geeft rust

Van de beschilderde kist tot de sprekers, van de muziek tot de tekst van de rouwkaart: Jacqueline Hopmans besprak de laatste wensen van haar man Joost in alle openheid met hem. “Die periode vooraf is heel waardevol geweest.”

Het huis van Jacqueline straalt harmonie en rust uit. Dat komt misschien wel omdat zij dat zelf ook uitstraalt. Aan de muur in de woonkamer hangt een prachtig zwart-witportret van haar man Joost, door haarzelf gefotografeerd. Eind februari dit jaar overleed hij op 60-jarige leeftijd, na een ziektebed – twee vormen van agressieve kanker - van bijna anderhalf jaar. “Joost is nog steeds een stuk van mij”, zegt Jacqueline. “Toen hij was overleden en hier in de woonkamer lag, wist ik: daar ligt zijn jas. Dat is niet zijn ziel. Die zit in mij.”

Zo rustig en open als zij er nu over spreekt, zo hebben zij en haar man ook zijn ziekte en het naderende einde besproken. Joost was huisarts. Vanaf het begin voelde hij al dat ‘het foute boel’ was. “Hij was daar heel open over”, vertelt Jacqueline. “Niets bleef onder tafel, ook zijn en mijn wensen en ideeën voor het definitieve afscheid niet. In de zomer van 2015 had ik al een tekst in mijn hoofd voor de kaart. Een tekst waar hij volledig achter stond.” Ze laat de kaart zien. ‘Loslaten in Liefde’ staat op de voorkant. Binnenin staan, onder de naaste familie, ook Joosts geliefde huisdieren vermeld, mét pootje. Dat was zijn uitdrukkelijke wens. Jacqueline: “De periode voorafgaand aan zijn dood is heel waardevol geweest. We konden ons voorbereiden en afscheid nemen. Het gaf ons de mogelijkheid om alles precies zo te regelen, zoals wij dat wilden. Dat gaf ons veel rust.”

Beatles-fan
Tijdens zijn ziekte kreeg Joost ladingen kaarten en brieven. Van patiënten, van collega’s en van vrienden. Al maanden voor de dood van Joost was het Jacquelines idee om deze te verzamelen in een grote mand. Tijdens het afscheid bij het graf zouden alle kaarten door de aanwezigen op de kist worden gegooid en op deze manier met hem worden begraven. “Dat vond hij een mooie gedachte. Hij heeft bijvoorbeeld van zijn patiënten nooit meer echt afscheid kunnen nemen. Op deze manier waren ze toch nog een beetje bij hem.”

Op 11 februari – naar later bleek ruim twee weken voor Joost z’n overlijden - maakte Jacqueline voor het eerst een afspraak met uitvaartverzorger Miranda de Krijger van Monuta, onder meer om de kist uit te zoeken; eentje van onbewerkt hout, die ze samen met vrienden en familie wilde beschilderen. Joost had ook hier een duidelijke inbreng. Hij was Beatles-fan, dus er moest in elk geval Strawberry Fields Forever op komen. Jacqueline: “We hebben er allemaal een persoonlijke boodschap of tekening op geschilderd. Mijn twee zoons, mijn ouders, vrienden, familie… Dat was verdrietig, maar tegelijkertijd ook weer heel mooi. Het hielp ons bij het afscheid nemen. En Joost zelf vond het prachtig. Hij maakte er ook zwarte grappen over. ‘Stel nou dat ik toch niet dood ga… Wat doen we dan met die kist?’” Heel graag had hij uitvaartverzorgster Miranda ook nog ontmoet. Maar al snel na 11 februari ging het met zijn gezondheid zo slecht, dat dat helaas niet meer is gelukt.

Twaalf ballonnen
Een uitvaart is eigenlijk een soort voorstelling, vindt Jacqueline. “Een voorstelling die wij zelf hebben bedacht en van begin tot eind geregisseerd, met behulp van een uitgebreid draaiboek. Dankzij zwager Frank, en uiteraard Miranda die langs de zijlijn het proces bewaakte en zich op de uitvaart zelf ontfermde over alle genodigden. Ook gaf zij mij de ruimte om al de dag voor de uitvaart de aula helemaal in te richten zoals ik dat wilde.”

Een uitvaart is eigenlijk een soort voorstelling die wij zelf hebben bedacht en van begin tot eind geregisseerd.

Joost en Jacqueline hebben alles besproken voor de uitvaart. Tot in de kleinste details. Bijvoorbeeld dat er twaalf kaarsen – symbool voor hun inner circle – zouden branden tijdens de plechtigheid en twaalf ballonnen opgelaten. Dat zijn foto op een schildersezel werd geplaatst. Dat zijn kist door familie en vrienden naar binnen werd gedragen. Dat, naast alle andere muziek die hij had uitgekozen, bij binnenkomst en aan het einde van de ceremonie, ook een opname werd afgespeeld van het stuk waarin hij als 11-jarig jongetje in het kerkkoor had meegezongen. “Heb ik toch nog het laatste woord,” had hij gezegd. Ook koos hij een aantal sprekers uit. “Wat hem weer een grap ontlokte; dat er op deze manier geen einde aan zijn begrafenis zou komen”, herinnert Jacqueline zich met een glimlach. “In ons huis heeft nooit een grafstemming geheerst. Ook de wijkverpleging kwam hier altijd heel graag.”

Intens dankbaar
Jacqueline is terugkijkend heel dankbaar voor hoe het is gegaan. “Ik heb me na zijn dood nooit leeg gevoeld. Hij zei zelf ook vaak: ‘Als ik er niet meer ben, ben ik nog wel bij je.’ We waren en zijn nog steeds een stukje van elkaar. Natuurlijk is de dood een afscheid, maar ik geloof en voel dat iemand overgaat in een andere dimensie. Op die manier is er toch nog een duidelijke verbinding. Je moet het leven aanvaarden zoals het is. De dood hoort daar bij. Omdat wij al vroeg wisten dat Joost niet beter zou worden, kon ik ook in een vroeg stadium het afscheidsproces aangaan. Met hem en met mezelf. En konden we er in alle eerlijkheid en openheid over praten. Dat vervult me met rust en een intense dankbaarheid.” Ze haalt tot slot de taoïstische spreuk aan, die op de rouwkaart van Joost stond: “Alles onder de hemel is een heilig vat en kan niet worden beheerst.”

Rouwtherapeut Leoniek van der Maarel: “Samen wensen bespreken kan troost geven”
“Aan nabestaanden merk ik hoe fijn het is om de uitvaartwensen al samen met hun dierbare te hebben besproken vóór zijn overlijden. Dat geeft een enorme rust, zoals bij Jacqueline. De wetenschap dat het is gegaan zoals de overledene wilde. Dat je er van tevoren in alle openheid over hebt kunnen praten.

Soms kunnen er ook lastige dingen ontstaan. Bijvoorbeeld als de stervende bepaalde wensen heeft waar zijn of haar dierbaren moeite mee hebben. Bepaalde muziek, bepaalde genodigden, of bijvoorbeeld een zwarte rouwauto. Terwijl de nabestaanden juist een witte auto zo mooi vinden. Natuurlijk hebben zij ook bepaalde wensen. Het is goed om bespreekbaar te maken wat die voor hen betekenen. Maar het moet niet op de spits worden gedreven. Mocht het toch gaan zoals de nabestaanden dat graag willen, in plaats van hoe de stervende het eigenlijk wilde, dan kunnen ze later last van schuldgevoelens krijgen.

Wil een dierbare niet over zijn uitvaartwensen praten, probeer dan toch het gesprek aan te gaan. En omgekeerd: als iemand weet dat hij of zij gaat sterven, maar de naasten vinden dat diegene met het leven bezig moet zijn, is het beter toch dat gesprek aan te durven. In beide gevallen geeft het feit dat het samen geregeld is, rust.

Een voorregeling biedt daarbij veel voordelen. Het is heel fijn dat nabestaanden in de dagen vlak na het overlijden niet meer over de uitvaart hoeven na te denken. Want in een zeer korte – en emotionele - tijdsspanne moet je dan opeens heel belangrijke beslissingen nemen. Neem dus de tijd om je goed te laten informeren. Een gesprek met de uitvaartverzorger helpt daarbij. Diegene heeft een professionele blik, en kan vertellen wat er allemaal mogelijk is.”