Contact broers en zussen

Contact broers en zussen

Broers en zussen houden onvoorwaardelijk van elkaar. Ze kunnen elkaar steunen na een verlies, met elkaar praten. Natuurlijk begrijpen ze elkaar soms ook niet. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Als ouder is het belangrijk dit te accepteren en broers en zussen niet te vergelijken. Rouwtherapeut Leoniek van der Maarel vertelt hoe broers en zussen met elkaar omgaan en wat onze rol hierin is.

Broers en zussen kunnen een steun voor elkaar zijn. Ze kunnen vaak goed met elkaar praten en hebben over het algemeen niet het probleem dat ze de gevoelens van de ander willen sparen, zoals ze dit vaak wel bij hun ouder willen doen. Oudere kinderen willen vaak wel hun jongere broer of zus beschermen, en een beetje voor ze zorgen, de rol van de overleden ouder overnemen. Dit kan in eerste instantie heel fijn zijn omdat de ouder daar een beetje door wordt ontlast. Voor het kind zelf is het minder fijn, omdat hij een zorg krijgt die niet bij zijn leeftijd hoort. En later, als het met de ouder beter gaat, kan het zo zijn dat het kind wordt afgewezen, want dan mag hij die rol niet meer pakken omdat de ouder het zelf weer aan kan. Dat oudere kinderen voor de jongere kinderen gaan zorgen gebeurt bijna vanzelf. Het gebeurt ook al als beide ouders leven. Als er dan een ouder overlijdt dan zal het oudste kind die rol nog meer naar zich toe gaan trekken. Het is goed om hier op te letten en bedacht op te zijn, zodat je als ouder dit al vroeg kunt stoppen.

Do      : Beloon ieder kind op zijn eigen waardes. Geef hem complimenten.
Don’t : je kind vergelijken met je andere kind: ‘waarom ben je niet wat meer zoals je broer? Van hem heb ik tenminste geen last’.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Download dan gratis het volledige e-book Even stilstaan bij jongeren en rouw.