opvang familieleden

Opvang door familieleden

Na het overlijden van een ouder is de opvang door familieleden en vrienden heel belangrijk. Door de ouder te helpen, help je ook het kind. Rouwtherapeut Leoniek van der Maarel vertelt hoe je als familie een gezin kan helpen waarin een ouder is overleden.

Na een overlijden is de familie enorm belangrijk. Kinderen hebben het nodig familieleden om zich heen te hebben die begrip tonen en die zonder oordeel kunnen delen in het verdriet. Daarnaast kan familie zorgen voor een zekere mate van continuïteit die nodig is in de opvoeding. Kinderen kunnen ervaren dat hun overlevende ouder steun vindt bij familieleden, waardoor kinderen een stukje verantwoordelijkheid voor de overlevende ouder los kunnen laten. Familieleden kunnen ook, als het gaat om overlijden van een ouder, dingen met het kind doen die hij anders met zijn ouder zou doen.

Zo kan het heel fijn zijn voor jongens om die mannelijke energie terug te vinden in een mannelijk familielid of mannelijke vriend. Om dingen te doen. Een potje voetballen, lekker stoeien, hard rennen, stoere praat. Vaak zien we dat in eerste instantie dit wel wordt opgepakt door een betrokken volwassene, maar helaas verdwijnen deze initiatieven ook weer en staat het kind (weer) alleen.

Do      : vraag een familielid van hetzelfde geslacht als dat van de overledene om een prominente rol te vervullen in het leven van je kind. Maak afspraken over wat je daarvan hoopt en verwacht.

Don’t : denken dat een ander het te druk heeft om er voor je te zijn. Anderen willen heel graag dingen voor je doen. Vraag het ze. Ze kunnen zelf wel nee zeggen.


Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Download dan gratis het volledige e-book Even stilstaan bij jongeren en rouw.