Rouwen kinderen anders?

Rouwen kinderen anders?

Rouwen kinderen en jongeren anders dan volwassenen? Het antwoord is ja. Kinderen leven in het nu, willen niet te lang bij hun verdriet stilstaan. Ze willen niet anders worden gevonden. Daarbij weten ze vaak niet hoe ze moeten rouwen en kunnen ze hun gevoel niet goed onder woorden brengen. Rouwtherapeute Leoniek van der Maarel vertelt waarom kinderen en jongeren anders rouwen dan volwassenen.

Ieder rouwproces is uniek, zoals ook ieder mens uniek is. Het rouwproces wordt bepaald door individuele veerkracht, persoonlijkheidskenmerken, de relatie tot de overledene, het moment in de levensloop/ontwikkeling van het kind, de manier van sterven en de cultuur waarin het kind opgroeit. Kinderen rouwen in principe net als volwassenen, alleen ze uiten het anders. 

Do      : accepteer dat uw kind er af en toe niet aan denkt en niet aan wil denken.
Don’t : word niet boos als een kind een ‘egoïstisch’ iets vraagt, terwijl het hele gezin in rouw is.

Do: laat merken dat het heel fijn is dat het kind het ‘nu’ naar zijn zin heeft.
Don’t:  hoe moeilijk het voor je is: laat je niet op de hoogtijdagen van je kind verleiden tot moeilijke gesprekken over het overlijden, dit is de dag van je kind.

Do      : als je verhalen kent van andere kinderen die rouwen, vertel die aan het kind.
Don’t : praat niet medelijdend met het kind.

Do       : durf het gesprek over de overledene aan te gaan en wil het kind dat op dat moment niet, doe het dan een andere keer nog eens.
Don’t  : laat je niet ontmoedigen omdat het kind er nu niet over wil praten, het kan op een ander moment heel anders zijn. Morgen of zelfs over een uur.

Do       : help een kind zijn gevoelens te uiten: geef hem een boksbal of laat hem tekenen waar hij boos op is of bang van wordt.
Don’t  : stel geen gesloten vragen.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Download gratis het volledige e-book Even stilstaan bij jongeren en rouw.