Wanneer zoek je hulp?

Professionele hulp is in eerste instantie vaak niet nodig. Toch kunnen er redenen zijn om meteen een therapeut in te schakelen, bijvoorbeeld als het kind betrokken is geweest bij een plotseling overlijden. Maar ook na een maand of vier kunnen er redenen zijn om een therapeut op te zoeken. Als het gedrag van je kind ineens verandert of je je kind niet meer herkent, kun je een therapeut om advies vragen. Een andere mogelijkheid is een lotgenotenweekend van Stichting Achter de Regenboog. Rouwtherapeut Leoniek van der Maarel vertelt wanneer het verstandig is om  hulp te zoeken.

Kinderen kunnen vaak veel meer aan dan wij denken. Dit betekent dat zij vaak zelf heel goed hun weg in het land van rouw weten te vinden. Dat doen ze, bij voorkeur, met behulp van hun ouders, directe familieleden en vrienden. Vaak zijn ouders onzeker als er iemand dichtbij overlijdt. Ze hebben als eerste prioriteit dat het goed moet gaan met de kinderen. En daar willen ouders alles voor in het werk stellen. Vaak wordt al  snel na een overlijden hulp gezocht, zeker voor jongere kinderen omdat men daarvan vaak het idee heeft dat het niet duidelijk is wat ze denken of voelen. Bij jongeren denkt men meer te kunnen merken en laat men het meer afhangen van het gedrag van de jongere en zoekt men vaak hulp als dit gedrag afwijkend wordt.

Stichting Achter de Regenboog

Wat altijd goed is, is om het kind op te geven voor een weekend van Stichting Achter de Regenboog. Er zijn verschillende mogelijkheden: gezinsweekenden, kinderweekenden of lotgenotendagen. Je vindt hier meer informatie over op www.achterderegenboog.nl. Onderzoek heeft uitgewezen dat lotgenotencontact erg goed helpt. Het kind hoeft geen speciale problemen te hebben om deel te nemen aan de bijeenkomsten.

Als u hulp zoekt, kunt u ook contact opnemen met een uitvaartverzorger van Monuta. Zij kunnen u verwijzen naar een rouwdeskundige bij u in de buurt. Ook hebben zij verwijslijsten van Stichting Achter de Regenboog. U kunt ook contact opnemen met de stichting via de telefonische advieslijn  0900 – 233 41 41.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Download dan gratis het volledige e-book Even stilstaan bij jongeren en rouw.