Troosten

Samen met de rouwdeskundige heeft Monuta een aantal middelen geselecteerd die jongeren en kinderen kunnen helpen tijdens hun rouwproces.

 • Kleurplaten

  Speciaal voor kinderen hebben we een aantal kleurplaten ontwikkeld. Ook dit zijn middelen die kunnen helpen om met kinderen te praten over dood of verwerking van een verlies.

  Bekijk
 • Armband met as glasbedels

  Armband met glaskralen waar as in verwerkt kan worden. Als het glas vloeibaar is wordt de as tussen twee laagjes verwerkt als decoratie. Daardoor ontstaat een bijzonder streepeffect. De armband wordt verder geheel afgewerkt met onder meer RVS kralen en kraalkapjes. In elke askraal kan de as van één persoon verwerkt worden. Wilt u as van meerdere personen in de armband verwerken, dan kunnen er meerdere glaskralen gemaakt worden die u om-en-om aan de armband kunt rijgen.

  Bekijk
 • Als jongeren rouwen

  Hoe vang je een jongere die een dierbare heeft verloren zo goed mogelijk op? Waar doe je goed aan en wat kun je beter achterwege laten?

  Rouwtherapeute Annelyn de Boer zet in 80 korte, prettig leesbare en praktische tips uiteen hoe je een rouwende jongere het best tot steun kunt zijn. Niet alleen direct na een overlijden, maar zeker ook op de lange termijn. Een ideaal hulpmiddel voor ouders/verzorgers, docenten en werkgevers.

  Inclusief tips voor de rouwende jongere zelf.

  Bekijk
 • De gids over rouwende kids

  Het is moeilijk om te zien dat een kind verdriet heeft om het verlies van een dierbare. Je zou het verdriet het liefst wegnemen. Dat kan niet. Maar je kunt het kind wel zo goed mogelijk steunen en begeleiden.

  Hoe je dat doet, staat beschreven in deze praktische gids. De 80 heldere tips laten je zien hoe je het best kunt omgaan met (het verdriet van) het kind. Een kort en bondig hulpmiddel voor ouders, leerkrachten en alle anderen die in hun omgeving met rouw te maken hebben.

  Bekijk
 • Rouwkalender

  De rouwkalender brengt rouw op een nuchtere manier onder woorden en geeft op die manier tips en adviezen, maar er staan ook verwijzingen in naar liedjes en spreuken over leven, herinneringen en dood.

  De kalender maakt bespreekbaar wat vaak onbesproken blijft. Het brengt de realiteit van iedere dag uit het leven van een rouwende onder woorden.

  Bekijk
 • De wereld van verschil

  De Wereld van Verschil is een hulpmiddel voor jonge gezinnen, die geconfronteerd zijn/worden met het verlies van een dierbare. Het is bedoeld om kinderen en jongeren te helpen met het omgaan met een ziek gezinslid, met afscheid nemen, maar ook om steun te bieden na het overlijden. Er zijn drie varianten.

  Bekijk
 • Ik zet mijn masker af

  In het boek vertellen 20 jongeren tussen 14 en 25 jaar hun overlevingsverhaal naar aanleiding van de dood van iemand die hen lief was. Verhalen waarin andere jongeren (h)erkenning zullen vinden, en die de omgeving van jongeren meer inzicht geven in hoe jongeren rouwen.

  Bekijk
 • Monuta e-book jongeren en rouw

  Gratis E-book: Jongeren en rouw

  Kinderen en jongeren rouwen anders dan volwassenen. Als ouders, grootouders, leerkrachten, pedagogisch medewerkers en andere betrokkenen bij een kind, vinden we het soms lastig om daarmee om te gaan. Met dit e-book wil Monuta iedereen die betrokken is bij kinderen en jongeren handvatten bieden. De ervaren rouwtherapeut Leoniek van der Maarel zet in dit e-book helder op een rij hoe u een kind en een jongere kunt begeleiden bij verliesverwerking.

  Bekijk
 • Troostkoffer

  De troostkoffer is gemaakt door Monuta en is bedoeld voor leerkrachten in het middelbaar onderwijs en basisonderwijs. Met de middelen in de troostkoffer kunnen zij met jongeren en kinderen in gesprek gaan. Dit helpt bij de verwerking van het verlies. Voor het basisonderwijs is er een aparte troostkoffer. De koffer bevat onder meer boeken en een spel.  Als leerkracht kunt u de koffer bestellen bij Monuta, de opbrengst gaat naar het Monuta Charity Fund dat jaarlijks geld doneert aan goede doelen. De koffer is ook te leen bij een vestiging van Monuta bij u in de buurt.

 • Kinderen in spagaat

  Leoniek van der Maarel werkt al jaren met kinderen die geconfronteerd worden met het verlies van een ouder. Ze laat in haar boek zien dat kinderen niet alleen rouwen na de dood van een ouder maar ook na een echtscheiding, en dat hun rouw in beide situaties vaak dezelfde fases doorloopt. Ook benadrukt ze dat de omgeving in deze turbulente periode een belangrijke rol speelt. Kinderen komen zelf aan het woord over wat voor hen werkt en wat absoluut niet. Dat maakt het boek bijzonder.

  Bekijk