Wat kan ik nu alvast regelen

Waarom nu alvast uw digitale nalatenschap regelen?

Nabestaanden:

  • weten vaak niet in welke sociale netwerken u actief was
  • weten niet wat er met het betreffende account moet gebeuren
  • beschikken vaak niet over inloggegevens

Mijn moeder heeft ons gelukkig tijdig laten weten dat ze haar accounts wilde opheffen na overlijden en gaf ons haar wachtwoorden. Voor ons was het na haar overlijden dus heel eenvoudig om het allemaal te regelen.

Digitale kluis
Bij de notaris kunt u aangeven in welke sociale netwerken u actief bent, wat uw inloggegevens zijn en wat er met uw account moet gebeuren bij overlijden. Maar ook andere gegevens zoals bankgegevens, verzekeringspolissen en notariële stukken kunnen bewaard worden in een digitale kluis.

Facebook
Bij Facebook kunt u alvast aangeven wat er met het account moet gebeuren wanneer u komt te overlijden. Hierbij is er de keuze tussen het permanent laten verwijderen of het krijgen van de herdenkingsstatus.

Google (Google+, Gmail en YouTube)
Met de Inactive Accountmanager van Google kunt u aangeven wat er met uw gegevens moet gebeuren als uw Google-account een tijdlang inactief is geweest. 

Via Peerio kunt u gratis uw gegevens versleuteld opslaan en versturen in de Cloud naar iemand uit uw familie of vriendenkring. 
 

Rianne: “Mijn moeder was voor haar leeftijd behoorlijk vooruitstrevend. Al jaren was ze actief op internet. Ze sms’te, bestelde van alles via internet en had ook een Facebook-pagina waarop ze regelmatig foto’s plaatste. Toen ze ziek werd en wist dat ze nog maar een paar jaar had te leven, is ze daar gewoon mee doorgegaan. Daarnaast was ze al bezig met haar nalatenschap en ook haar digitale erfenis. Voor haar overlijden hebben we alles met haar kunnen bespreken. Ze had heel duidelijke ideeën over de uitvaart, maar ze was er ook heel duidelijk in dat ze alle online-accounts wilde opheffen. Sommige had zij al eerder zelf opgeheven, maar ook had ze een lijst gemaakt voor ons met al haar inloggegevens en wachtwoorden. Voor onder andere Google, Facebook en internetbankieren. Voor ons was het na haar overlijden dus heel eenvoudig om het allemaal te regelen.”