herinneren tijdens de feestdagen

Praktische tips om te herdenken met kinderen

Het verlies van een dierbare is voor zowel kinderen als volwassenen moeilijk. Toch gaan ze hier vaak op geheel eigen wijze mee om. Volwassenen zijn vaak in hun hoofd bezig met het verlies. Een kind heeft er juist behoefte aan om iets te doen en zo zijn broertje, zusje of (groot)ouder te herdenken. Maar wat kunt u precies doen om met kinderen te herdenken? Een aantal praktische tips. Wilt u weten wat u kunt doen tijdens de feestdagen? Dan leest u hier meer over dit onderwerp.

Maak iets persoonlijks voor bij het graf
Voor kinderen is het vaak heel fijn om hun emoties op creatieve wijze te uiten. Zo kunt u ze een mooie tekening laten maken die u vervolgens samen bij het graf legt. Dit is ook meteen een mooie gelegenheid om bijvoorbeeld nog even over jullie dierbare te praten.

Geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar

Neem iets mee van vakantie
Een eerste vakantie zonder die ene dierbare kan heel moeilijk zijn, ook voor kinderen. Maak het gemakkelijker voor ze door op zoek te gaan naar een souvenirtje. Dat kunt u dan bijvoorbeeld bij het graf neerleggen. Het meenemen van een mooie steen of schelp is al voldoende. Op deze manier leren kinderen dat u de overleden dierbare niet bent vergeten.

Geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar

Richt thuis een speciaal hoekje in
Kies een leuk plekje in huis uit en richt dit in voor de overledene”, adviseert rouwdeskundige Leoniek van der Maarel. “Kinderen kunnen hun tekening hier bijvoorbeeld neerzetten. Of ze leggen een mooie gevonden veer in dit hoekje. Alles wat je normaal gesproken aan een ouder, broertje of zusje zou laten zien, leg je nu hier neer. Voor kinderen geeft dit het fijne gevoel dat de overledene er toch nog een beetje is.

Geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar

Schrijf herinneringen op
Als gezin wilt u de overleden (groot)ouder of kind niet vergeten. Maak daarom met z’n allen een bijzondere lijst en bedenk allerlei herinneringen. Die lijst mag zo lang zijn als u zelf wilt. Ook hoeft die niet in één keer af te zijn. Werk af en toe aan dit document, dan zijn er meerdere momenten waarop u stil kunt staan bij een overleden dierbare. U zult merken: de één herinnert zich dit, de ander juist weer dat. Samen komt u tot een bijzonder en liefdevol document, waarin de overledene een hoofdrol speelt.

Geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar

Maak een unieke collage
Bekijk eens een avond foto’s van de overledene. Of ga zelfs een stap verder en maak zelf een collage. Hiervoor is het mogelijk om foto’s te gebruiken, maar ook stukjes textiel van kleding, een schoenveter of de hoes van een favoriete cd kunt u verwerken. Er is enorm veel mogelijk. Verzamel al deze persoonlijke dingen, kies een mooi groot stuk karton en ga met elkaar aan het knippen en plakken tot er een bonte collage ontstaat. Lijst het geheel in. Het resultaat is een sprekende herinnering, waar u met veel plezier op kunt terugkijken.

Geschikt voor het hele gezin

Vul een herinneringsboek in
Er zijn diverse herinneringsboeken te koop die helpen bij het herdenken. Van der Maarel: “Zo zijn er boeken die kinderen op hun eigen tempo zelf kunnen invullen (met een ouder). Later kunnen ze dan teruglezen hoe zij de periode na het overlijden hebben ervaren.” Ook zijn er boeken die anderen mogen invullen. “Zelf heb ik een soort vriendenboek gemaakt: Blijf bij mij. Vrienden en familie beantwoorden hierin vragen over de overleden dierbare. Zo krijg je een arsenaal aan korte herinneringen en dus een behoorlijk compleet beeld van wie iemand was. Heel waardevol voor later.”

Geschikt voor het hele gezin

Organiseer een speciale dag of avond
Maak een speciale avond of dag vrij om stil te staan bij het overlijden. Bijvoorbeeld op de verjaardag of sterfdag van uw dierbare. Laat uw kind(eren) bedenken wat u op deze dag gaat doen. Een barbecue bijvoorbeeld, omdat vader dit graag deed. Of u maakt een wandeling op het strand of in het bos, omdat u dat graag deed als gezin. U kunt uw (kind)eren ook opdrachten geven: de een wast af, de ander kookt. Of ze helpen mee bij het uitstippelen van de weg. Op die manier wordt het echt hun dag of avond. Van der Maarel: “Ik ken een gezin dat helaas geen Vaderdag meer kan vieren. Daarom doen zij aan Kinderdag. Ieder jaar mag een van de kinderen kiezen wat ze gaan doen.”

Geschikt voor het hele gezin