herinneren tijdens de feestdagen

Herinneren tijdens de feestdagen

Het gemis van een overleden dierbare blijft, zeker tijdens de feestdagen. Tijdens deze periode staan we in het bijzonder stil bij het bij het verlies van een dierbare. Met Kerst komen we samen met familie en staan we stil bij iemand die er niet meer is. En met Oud en Nieuw maken we doorgaans de balans op van het jaar dat voorbij is. Wat kunt u doen om te herdenken tijdens de feestdagen?

Wat kunt u doen rondom de feestdagen?

  • Met Kerst komt de hele familie vaak bij elkaar. Neem allemaal iets mee dat herinnert aan een familielid dat ontbreekt. Aan de hand hiervan kunt u herinneringen ophalen en met elkaar delen. Ook is het een idee om samen het graf of de strooiplek te bezoeken.

  • Plaats een ster aan de digitale Sterrenhemel

  • Steek een kaarsje aan.¬†Voor iemand die is overleden, branden we vaak een kaarsje. Dat kunt u thuis doen, samen met familie, maar bijvoorbeeld ook in de kerk.

  • Heerlijk eten en kerstmis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maak iets klaar wat de overledene lekker vond. Zo is hij of zij er toch een beetje bij.

  • Bezoek een dienst, bijvoorbeeld in de kerk, moskee of synagoge. Het geloof kan veel troost bieden. Iedere cultuur rouwt en herinnert op zijn eigen manier. In Finland bijvoorbeeld gaat iedereen op kerstavond naar het kerkhof. Daar wordt dan een dienst gehouden voor alle overledenen. Ook versieren de Finnen de graven van hun dierbaren met kaarsjes, bloemenkransen of dennentakken

  • Tot slot kunt u ook naar een speciale herdenkingsbijeenkomst gaan, die in het teken staat van het herdenken van overleden dierbaren. Wij organiseren ook bij u in de buurt een aantal herdenkingsbijeenkomsten.¬†

Wat kunt u doen met oud en nieuw

  • Schrijf een briefje met een boodschap voor uw overleden dierbare. Deze bindt u aan een vuurpijl en schiet u de lucht in om middernacht.

  • Het is ook mogelijk om een wensballon op te laten voor uw overleden dierbare. Fluister een wens voor hem of haar en laat de ballon los. Deze zal langzaam opstijgen. Uw wens komt vanzelf in de hemel terecht. Let op: in sommige gemeenten is het oplaten van een wensballon verboden. Zoek daarom goed uit wat bij u in de buurt mogelijk is.

Tip: denk ook aan kinderen

Wat u ook doet, denk ook aan de kinderen. Volgens rouwdeskundige Leoniek van der Maarel hebben kinderen hulp nodig bij het herdenken van een dierbare. Betrek ze daarom bij het herinneren. Of doe iets speciaals om te herdenken met kinderen.