Actie nodig voor lagere inkomens

Een intermediair bij wie ik onlangs op bezoek was, vertelde me het volgende… Hij wees een klant op de verschillende mogelijkheden om een verzekering af te sluiten voor de financiering van zijn uitvaart. Echter, de klant wilde hier nog even over nadenken. Na een week belde de adviseur nog eens op. Wat bleek? Op aanraden van een buurman stond de klant op het punt een overlijdensrisico af te sluiten met een looptijd tot 65 jaar. Maar wanneer komt men meestal te overlijden? Juist, na die 65 jaar!

Gelukkig kon de financieel adviseur de klant alsnog een passend advies geven en er is uiteindelijk een uitvaartverzekering afgesloten. Klant tevreden en de financieel adviseur een klant erbij. Maar zo blijkt maar weer eens hoe belangrijk een financieel adviseur kan zijn bij het maken van financieel verantwoorde keuzes.

Ik vind het daarom verontrustend dat mensen met een lager inkomen de weg naar de financieel adviseurs minder goed weten te vinden. Tenminste, zo blijkt uit een analyse die we onlangs bij Monuta hebben uitgevoerd. Bij de kleine middenstanders, arbeiders, ongeschoolde werknemers of uitkeringsgerechtigden, samen goed voor 57  procent van de Nederlandse bevolking, nam de instroom af.

Het Nibud berekende vorig jaar dat een groot deel van de huishoudens, met name de lagere inkomens, te weinig ruimte heeft om te sparen. Zo’n 20 procent heeft helemaal geen spaargeld. De gevolgen laten zich eenvoudig raden: geen of weinig spaargeld om de kosten van een uitvaart te betalen, met alle vervelende gevolgen van dien.

Het is dus tijd voor actie! Daarom doe ik bij deze een oproep aan u als financieel adviseur: kijk kritisch naar uw eigen portefeuille. Wellicht heeft u ook klanten uit de lagere inkomensklasse? Bedenk hoe u hen kunt helpen en adviseren. Iedereen – uit welke inkomensgroep ook – heeft recht op een bijzonder afscheid en op een dito passend advies.

Wilt u reageren op deze blog? E-mail dan naar rvdwal@monuta.nl