Men wil één ding: rust!

Regelmatig organiseert Monuta klantenpanels. Om te achterhalen of de kijk op uitvaarten en de financiering ervan nog steeds dezelfde zijn. Of wellicht zijn er nieuwe trends of wensen waar we ons aanbod op kunnen afstemmen. De laatste keer deden we het anders: we hielden diepte-interviews. En ik heb weer een belangrijke les geleerd.

Bij een klantenpanel gaan circa acht personen met elkaar in gesprek, over alles wat er komt kijken bij een uitvaart en het financieren daarvan. En elke collega  - van backoffice medewerker tot directievoorzitter – kan dan in een andere ruimte meeluisteren. Een goede gewoonte, want zulke sessies houden je bij de les, en herinneren je er steeds weer aan voor wie je het ook alweer doet.  
De laatste keer dat ik er bij was, werden er nu eens geen groepsgesprekken gevoerd, maar een-op-een-gesprekken van ongeveer anderhalf uur. Er was één ding dat me opviel: het woord rust werd ontzettend vaak genoemd. In mijn aantekeningen tekende ik het maar liefst 11 keer op! En dat op  twee A-4tjes! Wat kunnen wij ‘Monutanen’ daar van leren? 

Mensen zijn blijkbaar vooral op zoek naar rust. Naar financiële rust, maar ook rust rondom het regelen. Letterlijk zei men: “Ik ben tevreden met mezelf, met het feit dat ik het goed heb geregeld. Dat geeft me een gevoel van rust.” Maar ook: “Het is zó’n vervelend gevoel als er te weinig geld is.” 

Maar – ook heel menselijk – waar we graag rust willen, zijn we er vaak ook weer niet toe bereid om ook echt wat te doen om die rust te verkrijgen. Geen kwestie van onwil, het komt er domweg niet van. Actie ontbreekt. En zie hier de essentiële rol van de financiële adviseur. Gun je klanten de rust waar ze zo naar op zoek zijn! Dat hoeft ‘m niet alleen te zitten in een uitvaartverzekering. Ook een bepaald bedrag dat opzij wordt gezet helpt vaak al. 
Soms lees je weleens dat je zelf ook een heleboel kunt doen rondom een uitvaart. Bijvoorbeeld om kosten te besparen. Terwijl, er al zoveel moet worden geregeld in een korte tijd. Een presentatie maken, vervoer regelen, bloemstukken verzorgen…  En sommigen beweren dat een uitvaartverzekering een onzinproduct is. Lees bijvoorbeeld ook mijn vorige blog. Ik weet wel beter! Ik ga zelf niet rustig aan doen, maar ga nog beter mijn best doen om de financieel adviseurs  waar we mee samenwerken het inzicht geven dat ze een heleboel mensen een rustiger gevoel kunnen bezorgen. Dan heb je als adviseur toch een schitterend beroep! 

Wilt u reageren op deze blog? E-mail dan naar rvdwal@monuta.nl