Overslaan en naar de inhoud gaan
Is een uitvaartkist verplicht?

Begraven of cremeren in een kist is niet noodzakelijk. U kunt ook kiezen voor een wade. Vanwege het milieu zijn alleen waden van natuurlijke grondstoffen, zoals katoen, toegestaan. Als u iemand wilt begraven of cremeren zonder kist, dan gelden er wel bepaalde regels bij begraafplaatsen en crematoria. Zo moet de overledene op een draagplank liggen en worden ingewikkeld of afgedekt. Sommige draagplanken hebben een bijpassend deksel.

Mogen wij zelf de kist dragen?

Het dragen van de kist kan een belangrijk onderdeel zijn bij de verwerking van het verlies. Niet alleen kinderen, maar ook naasten mogen de kist dragen. Het is vaak ook mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden. U hoeft dan niet bang te zijn dat het te zwaar wordt. Er is altijd een uitvaartverzorger die de dragers begeleidt.

Moet een kist altijd van hout zijn of zijn er alternatieven?

Naast de traditionele eikenhouten kisten zijn er kisten van populieren- en ayoushout. Tegenwoordig worden er ook kisten gemaakt van houten plaatmateriaal, zowel met als zonder fineerlaag. Een alternatief voor een houten kist, is een kist die is gevlochten van riet.