Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat als er geld overblijft in het Uitvaartfonds?

Blijft er nog geld over nadat de kosten van de uitvaart zijn betaald? Van het gespaarde bedrag wordt tot maximaal 10% aan de nabestaanden uitbetaald, met een maximum van € 500. Blijft er daarna nog een bedrag over, dan kan het geld bijvoorbeeld besteed worden aan een mooi herinneringsproduct. Het overgebleven bedrag kan ook worden besteed aan jaarlijks verse bloemen  op het graf. Is er dan nog geld over, dan kan dit resterend bedrag ook worden gebruikt voor de uitvaart van uw erfgenamen. Zo weet u zeker dat het door u gespaarde bedrag echt altijd wordt uitgegeven aan een uitvaart.

Hoe wordt de rente bepaald?

U kunt eenmalig of vaker een bedrag storten. De rente over uw storting wordt maandelijks vastgesteld. Het Monuta Uitvaartfonds schrijft elk jaar rente bij over het bedrag dat is gestort. Stort u na de eerste storting een extra bedrag, dan ontvangt u over dit gestorte bedrag de rente die op dat moment geldt. Om de hoogte van de rente te bepalen gebruiken wij de gegevens van de EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Autority). 

Moet ik het bedrag opgeven op mijn belastingaangifte?

De hoogte van het bedrag in uw Uitvaartfonds valt in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Dit betekent dat u dit bedrag samen met uw vermogen uit spaar- en beleggingsrekeningen opgeeft in uw belastingaangifte. Er geldt wel een heffingsvrije grens. Is uw vermogen niet hoger dan deze heffingsvrije grens, dan hoeft u geen belasting te betalen in box 3. Als uw vermogen wel hoger is, dan betaalt u belasting over het deel wat daarboven valt. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Belastingdienst.

Wat zijn de voorwaarden van het Monuta Uitvaartfonds?

Het Monuta Uitvaartfonds is persoonsgebonden. Wilt u voor meerdere personen een bedrag voor de uitvaart reserveren? Dan kunt u per persoon een bedrag storten. Een storting in het Monuta Uitvaartfonds is altijd onherroepelijk en kan daardoor niet worden afgekocht. Ook valt een storting in het Monuta Uitvaartfonds niet onder het depositogarantiestelsel. Bekijk alle voorwaarden.