Overslaan en naar de inhoud gaan
Ik moet zelf hoesten en niezen mag ik dan de uitvaart bezoeken?

Het RIVM schrijft hierover dat wanneer u verkoudheidsklachten (of verhoging vanaf 38,0 graden Celsius) heeft u beter thuis kunt blijven.

Kan ik een uitvaart bezoeken waarbij de overledene het coronavirus had?

Ja, u kunt gewoon de uitvaart bezoeken als u zelf geen gezondheidsklachten heeft, of er geen vermoeden bestaat dat u het coronavirus heeft.

Hoe gaat Monuta om met eerstegraads nabestaanden die het coronavirus hebben?

Genodigden die positief zijn getest op COVID-19 kunnen niet bij de uitvaart aanwezig zijn. Bent u eerstegraads nabestaande en komt het afscheid nemen in gevaar doordat u positief getest bent? Ga dan in gesprek met uw uitvaartverzorger. We zullen er alles aan doen om met u mee te denken om een persoonlijk afscheid mogelijk te maken. 

Ik ben in quarantaine, kunnen we de uitvaart uitstellen tot na mijn quarantaineperiode?

Het is mogelijk om uitstel van de uitvaart aan te vragen. Onze uitvaartverzorger kijkt graag met u naar de mogelijkheden.

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Nee, vanaf 26 juni 2021 is het niet langer verplicht een mondkapje te dragen.  Uiteraard is het, als u dat wilt, nog steeds mogelijk dit wel te doen.

Kan ik handen schudden tijdens de uitvaart?

Het wordt afgeraden om handen te schudden en waar mogelijk fysiek contact te vermijden. We adviseren u daarom om dit ook tijdens een condoleance niet te doen. Wel kunt u uw steun betuigen door bijvoorbeeld een knikje te geven, uw hand op uw hart te leggen, of een paar mooie woorden uit te spreken. Denk bijvoorbeeld aan “Ik leef met u mee” of “Veel sterkte”. 

Wat als ik niet bij de uitvaart kan zijn omdat ik klachten heb?

Samen met de familie en/of nabestaanden overlegt de uitvaartverzorger welke alternatieven er zijn voor de wensen die zij hebben. De uitvaartverzorger zal binnen de mogelijkheden, adviseren en ondersteunen. Te denken valt aan de uitvaart op afstand bij te wonen via een livestream of op een later moment door middel van een video opname. Een andere mogelijkheid is een erehaag of drive through-condoleance. Soms zal de familie en/of nabestaanden er misschien voor kiezen in besloten kring te begraven of te cremeren.

Heeft u nog meer vragen over het coronavirus?

Ga dan naar de website van de Rijksoverheid of bel het publieksinformatienummer 0800-1351.